Lakást venne? Nagyot bukhat

Sok millió forinttal drágulhatnak azok a lakások, amelyek csak 2020-ra készülnek el, mivel az áfa egyik évről a másikra nő. Egyelőre nincs megoldás erre a problémára: a vevők a többmilliós foglalót és a lakást is bukhatják.
Komócsin Sándor, 2018. augusztus 1. szerda, 10:58
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Nehéz helyzetbe kerülhetnek azok a lakásvásárlók, akiknek 2019-re ígért lakásai csak 2020-ra készülnek el: a csúszás miatt az eredeti árhoz képest több millió forinttal többet kell majd fizetniük ugyanazért az ingatlanért - írja a Népszava. Az új lakások kedvezményes, ötszázalékos áfája 2020. január 1-jétől ugyanis ismét 27 százalékra nő.

Emiatt egy eredetileg 40 millió forintért kínált lakás ára például 48 millió forintra kúszik fel. Márpedig a lakásátadások csúszása - az építőanyag- és munkaerőhiány miatt - nem ritka jelenség ma az ingatlanpiacon. A projektek kétharmada legalább egy hónapos késésben van, de előfordul féléves-éves csúszás is. Mindez különösen a hitelből vásárlóknak okoz majd komoly problémát.

A készpénzes vevők kikerülhetik a drágulást például úgy, hogy a csúszás ellenére megbíznak a kivitelezőben, és a teljes vételárat - kedvezményes áfával - kifizetik 2019 végéig. A lakásvásárlások mintegy fele azonban hitelből történik. A bankok viszont csak akkor folyósítanak, ha a használatbavételi engedély is megvan, azaz ténylegesen elkészült a lakás.

Áfacsapda

A hitelezők ugyan keresik a megoldást, a Pénzügyminisztérium azonban arra figyelmeztetett, hogy bármilyen megoldásnak meg kell felelnie az áfatörvénynek. A tárca Portfóliónak küldött állásfoglalása szerint az ugyan nincs megszabva sehol, hogy mekkora összeget lehet előlegként odaadni: tehát, bár életszerűtlen, akár a teljes vételárat ki lehet így fizetni jóval a lakás elkészülte előtt a kedvezményes áfával. Ahhoz azonban, hogy egy összeg előlegnek minősülhessen, többek között szükséges, hogy az a termék értékesítőjének a rendelkezésére álljon. Márpedig zárolt számla esetén, amiről a bankok gondolkodnak, ez a feltétel nem teljesül.

Visszaesés

Az áfa körüli bizonytalanság egyre látványosabban veti vissza az építkezési kedvet. A KSH legfrissebb adatai szerint 2018 első félévében ugyan 30 százalékkal több lakás épült, mint a tavalyi év azonos időszakában, az építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma azonban csaknem kilenc százalékkal, 18 066-ra csökkent, az építendő lakásoké így Budapesten 27, a megyei jogú városokban és a községekben pedig 3,5 százalékkal esett vissza.

A beruházók inkább a már megkezdett projektek befejezésére koncentrálnak, hogy a munkaerő- és építőanyag-hiány idején is át tudják azokat adni a kedvezményes áfa megszűnéséig, ezért kevésbé kezdenek újabb építkezésekbe. A tavalyi 15 ezer után az idén és jövőre ezért még évi 20-25 ezer új lakás készülhet el, utána azonban legalább 10 százalékos visszaesés jöhet, főként az eladási célra épülő lakások piacán.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK