Lámfalussy: az euró egyesíti az európaiakat

Az Euró bölcse címmel adta ki magyar nyelven az euró magyar származású atyjának is nevezett Lámfalussy Sándor életéről írt interjúkötetet a Mathias Corvinus Collegium. A könyvről a kötet egyik társszerzője, Lámfalussy Sándor újságíróként dolgozó fia, Christophe Lamfalussy beszélt az InfoRádióban.
Inforádió, 2014. október 26. vasárnap, 14:08

"Nos, az alapötlet az volt, hogy adjuk meg édesapámnak a lehetőséget, hogy kifejthesse nézeteit és emlékeit, mivel soha nem írta meg ezeket, tehát úgy döntöttünk megpróbáljuk együtt: egy történész, egy közgazdász és egy újságíró, én. Úgy éreztük, hogy teljes áttekintést kell nyújtanunk az életéről, ahogy Magyarországról Belgiumba menekült, majd az euró egyik atyja lett. Tehát ez olyan volt mint egy interjú, amelyet 50 találkozó nyomán írtunk meg, hogy kiadhassuk könyvben".

- Édesapja szerint mi lehet ebben az évszázadban az euró legnagyobb kihívása?

- Először is, ő egyike volt annak a néhány embernek, aki már a kezdetektől hangoztatta, hogy óvatosan kell kezelni az új fizetőeszközt és közös fiskális politikára volna szükség, nem csak monetáris elhatározásra. Ez mára létre is jött, mert a 2008-as válság után az európaiak szembesültek vele, hogy tovább kell haladni a gazdasági egyesülés útján, hogy az euró valódi fizetőeszközzé válhasson. Az euró tehát túlélte és a válság alatt három tagállam csatlakozott a monetáris unióhoz, Szlovákia, Észtország és Lettország. Tehát úgy látom, hogy ez annak a jele, hogy az euró elég erős és valami olyasmivé vált, amely egyesíti az európaiakat mindennapi életükben.

- Gondolja, hogy újabb reformokra szorul az euró vagy mindez elegendő és továbbiakra nincs szükség?

- Nos erre nem tudok válaszolni, mert újságíró vagyok, nem pénzügyi szakember és édesapámat is újságíróként kérdeztem, nem az euró szakértőjeként. De ő úgy gondolja, hogy Európa válságról válságra fejlődik, ahogy próbál megoldást találni a felmerülő problémákra, így működött az elmúlt 50 évben, tehát most, hogy a legutóbbi válság megoldódott, szintén maradtak megválaszolatlan kérdések. Édesapám például azon kevés közgazdászok egyike, akik figyelmeztetnek a szabályozatlan piacokon kialakuló buborékok veszélyeire. Tehát újabb válságot eredményezhet, hogy sok ország - gazdasága felfrissítése érdekében - rengeteg pénzt nyomtatott az elmúlt időszakban, de ez azt is jelenti, hogy óriási pénzmennyiség került a rendszerbe, ami később problémát okozhat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

VoIe, 2014.10.26 18:47

@Cefre: "Recseg-ropog, es hamarosan osszeomlik az egesz kartyavar. Csak a hulye nem latja."

Ha hamarosan nem omlik ossze, akkor azert belatod majd mekkora hulye vagy, vagy meg akkor sem? :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tsz-elnok, 2014.10.26 17:55

@lzperx: Kivetelesen Cefrenek teljes igazat adok. Maga itt sok naivsagot es ostobasagot osszehordott. Ugy az EU mint az euro egy halvaszuletett POLITIKAI gondolat volt es az USA ellen iranyult. Mivel a franciak es nemetek felismertek, hogy Amerikaval szemben ok kulon-kulon ezutan csak kozepes hatalmak lehetnek igy kigondoltak, hogy egyesult erovel kellene fellepni ellene. Egyutt talan lehetnek nagy vilaghatalom es Isten tudja egy kis szerencsevel talan "numero uno", az elso hegedus. Csakhogy az USA-nak egyseges az allami felepitese, egy hangon beszel es cselekszik a vilagban nem szetszortan, tobb hangon. Eppen ezert az EU-nak nincs a vilagban politikai es katonai sulya csak gazdasagi. Mig valamiben kozos, mindenki altal beleegyezett hatarozatot hoznak az eltart orokke. Ezert volt az, hogy a tragikus boszniai oldoklesek idejen valaki megjegyezte, hogy amerikai vezetes nelkul az europaiak egy kocsioszlop osszeallitasan sem tudnak megallapodni. Kozben alig valtozott valami.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Cefre, 2014.10.26 17:24

@lzperx: Koszonjuk a sok ostobasagot amit itt osszehordott. A valosag sajnos az, hogy az EU es az Euro halvaszuletett gondolat volt, amibol mara egy europai remalom lett. Recseg-ropog, es hamarosan osszeomlik az egesz kartyavar. Csak a hulye nem latja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lzperx, 2014.10.26 16:57

Kifejezetten érdekes megközelítés, amely számomra rendkívül szimpatikus. Európa őskatasztrófája az I. világháború volt, míg a II. világháborút sokan az I. folytatásának tekintenek és a kettőt együtt 30 éves háborúnak nevezik. Ha belegondolunk Európa fejlődése Schuman és Adenauer együttműködésével indult el, amelynek méltó folytatása az euró. Abban az időben voltak ilyen gondolkodású emberek. A gondolatból látszik Lámfalussy Úr európai gondolkodása. Európának tovább kell fejlesztenie együttműködésének szintereit, amely növekedéssel járhat. Ha belegondolunk, hogy hány ügylet maradt el amiatt, hogy a magyar román emberek között sok konfliktus volt, akkor ezt könnyű belátni. Sajnos ilyen gondolkodású emberekből kevés van és nem is várható elmozdulás. Az euró sok érdekkonfliktust is hozott, de problémával ott járt, ahol az adott Állam hibás gazdaságpolitikát követett, ugyanis ahol nem volt ilyen természetű probléma, ott nem volt gond az euró léte. A németek azért visszaéltek vele, amin keresztül kialakult gazdasági túlerejük. A túlzó erőre sajnos mindig törekszenek. Az egységesülés módszereit tovább kell keresni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Cefre, 2014.10.26 16:37

Azert sokat elmond errol a csaladrol, hogy a fiu konyvet ad ki az apjarol, amiben szerenyen csak "az Euro bolcsenek'' nevezi.

Normalis embernek ez valamiert sosem jutna az eszebe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html