Lámfalussy: az eurózóna szétrobbanásáról szó sem lehet

Nem aggódik az euró miatt a spekuláció keltette izgalom nyomán, de a görögöknek rendbe kell hozniuk államháztartásuk helyzetét - jelentette ki Lámfalussy Sándor, "az euró atyja", aki egy vasárnap esti televíziós műsorban a magyarországi oktatási-, egészségügyi-, és adóreformot is sürgette.
MTI-Eco, 2010. március 8. hétfő, 13:14
Fotó:

A neves pénzügyi szakember, aki a köztársasági elnök által létrehozott Bölcsek tanácsának a tagja, úgy látja hogy "az euróövezet annyira tartós, hogy szétrobbanásáról szó sem lehet".

Az MTV A szólás szabadsága című műsorában Lámfalussy Sándor jelezte, hogy az euróövezet válságáról, illetve széteséséről már a kezdetek óta kongatják a vészharangot, minden hat hónapban egyszer megjósolták, hogy "a következő szakasz már lehetetlen lesz", majd az időpontot tíz hónapra tolták ki, azaz az ilyen jóslatokhoz "már hozzá vagyunk szokva".

A pénzügyi szakember szerint Görögországnak rendbe hoznia a költségvetését, hiszen a GDP-arányosan kialakult 12-13 százalékos államháztartási hiány tarthatatlan, nem is szólva a GDP 120 százalékára rúgó államadósságról.

Az euró elleni spekulációra vonatkozó kérdésre Lámfalussy azt felelte, hogy ha a "piacok veszélyt érzékelnek, akkor mindig túlreagálják a helyzetet".

Magyarországnak előnyös lenne az euró bevezetése, de csak azután ha a "gazdasági működés normálissá vált, és stabilizálódott az árfolyam" - magyarázta a pénzügyi szakember.

Lámfalussy Sándor szerint Magyarországon szükség van az oktatás, egészségügy, a nyugdíj és az adórendszer reformjára, és ezeket a feladatokat a következő kormánynak kell megoldania.

HOZZÁSZÓLÁSOK