Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A statisztikusok kimutatása szerint a gazdasági növekedés legfőbb húzóerejét továbbra is a cseh háztartások fogyasztása jelenti, de kiemelten fontos tényező a cseh termékek és szolgáltatások iránti külföldi kereslet is.

"A gazdaság fejlődése alapvetően továbbra is kedvező, gyakorlatilag majdnem minden szektorban kimutatható az erősödés" - jelentette ki Vladimír Kermiet, a statisztikai hivatal szakmai igazgatója. Ugyanakkor rámutatott: folytatódik a beruházások visszafogásának tendenciája.

A statisztikai hivatal az egész évben a bruttó hazai termék (GDP) 2,70 százalékos növekedésével számol. Várható, hogy a második fél évben is folytatódni fog a háztartási kiadások növekedése és erős lesz az export is. Ugyanakkor a beruházások várható további csökkenése negatív hatást fejt ki a GDP-re. Ezen a téren érezhetővé válik a német gazdasági tendenciák negatív hatása is.

A második negyedévi eredmények kapcsán a cseh hírügynökség által megszólaltatott piaci elemzők többsége úgy nyilatkozott, hogy jövőre 2,1 százalékos GDP növekedésre számít.

A német gazdaság viszont negyedéves alapon recesszióba került.