Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Armin Laschet Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke, a konzervatív kormánypárt, a CDU politikusa a napokban nem riadt vissza attól, hogy bohócot csináljon magából. Aachen városában közönsége előtt a pódiumon egy nagy kalitkában lépett színre fején egy hegyes sipkában, és azt tette, amihez a német politikusok közül jelenleg talán ő ért a legjobban: mókázott. A fellépés apropója az volt, hogy megkapta a legkomolytalanabb politikusnak járó díjat Németországban. A hangulat az eseményhez illő volt: a komédiás poénjait hangos dob- és cintányérütések támasztották alá, hogy a közönség is tudja, mikor kell nevetnie.

A kérdés február 10-e óta az, hogy lehet-e ez a vicces pasas Németország kancellárja - vezeti fel a Bloombergen megjelent publicisztikáját Andreas Kluth, aki korábban a német Handelsblatt Global egyik szerkesztője volt és az Economistnál is dolgozott újságíróként. Február tizedikén mondott le ugyanis posztjáról Annegret Kramp-Karrenbauer, a német CDU elnöke, megnyitva az utódlásáért és egyben a párt kancellárjelöltségéért kezdődő versenyt. A Bloomberg cikkírója szerint a tartományi miniszterelnöknek van esélye győzni ebben a küzdelemben, különösen, ha a mérkőzést fehér asztal mellett kötött háttéralkukkal döntik el.

Módosul a terv

Kramp-Karrenbauer jelezte, hogy meg akarja tartani kormányzati megbízatását, a hadügyminiszteri posztot, ezért úgy képzelte, hogy a CDU új elnökét csak decemberben, a párt szokásos éves kongresszusán választanák meg. Néhány nap alatt kiderült azonban, hogy az időrend nem tartható. A német gazdaság túlságosan törékenynek látszik, külső környezetében kereskedelmi csatározások és a koronavírus-járvány okoz zavart, emellett folyamatban van az EU hétéves költségvetésének tárgyalása, éles viták folynak az unió balkáni bővítéséről és júliustól Németországnak kell átvennie az EU soros elnöki posztját. Így az Európai Unió legnagyobb országa nem vehet ki egyéves szabadságot arra, hogy rendezze belső ügyeit.

Más szóval gyorsabban kell lebonyolítani a hatalmi átmenetet. Ez a CDU érdekes is: itt az ideje lezárni Angela Merkel kancellár 20 éves vezetői időszakát (ebből 14 éven át állt az ország élén), és el kell dönteni, hogy a párt tovább folytatja-e az ő centrista politikáját vagy a hagyományos konzervatív elvek alapján akar-e a jövőben politizálni. A fő kérdés az, hogyan reagáljanak az euroszkeptikus, bevándorlásellenes, radikális jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) párt kihívására, amely az elmúlt években sok CDU-szavazót elcsábított?

Négy lehetőség

Három komoly utódjelöltet tartanak számon a szakértők, plusz egyet, aki nem a CDU elnökeként követhetné Merkelt a kancellári poszton. A 64 éves Fiedrich Merz politikus-bankár válasza az előbbi kérdésre az, hogy a pártnak markánsan konzervatív politikát kell folytatnia. Korlátozni kell a bevándorlást, adócsökkentéseket kell végrehajtani és az üzleti vállalkozásokat kell támogatni. Ennek alapján AfD-nek vélhetően az lenne a legrosszabb, ha ő kerülne a CDU élére, mert visszacsalogathatná az elcsábított konzervatív szavazókat. Gyengéje, hogy az elmúlt évtizedben nem politikus, hanem bankár volt, és ennek a váltásnak köszönhetően meggazdagodott, amire sokan irigykedhetnek a párt köreiben.

Merzhez hasonlóan egyértelmű szakítást jelentene a merkeli politikával a szintén piacpárti, 39 éves Jens Spahn környezetvédelmi miniszter pártelnökké választása is. Ő azzal akarta bizonyítani rátermettségét az elmúlt időszakban, hogy tárcája törvényjavaslatokkal bombázta a törvényhozást. Ha befutna, ő lenne a következő fiatal, hetyke, rámenős vezető Európában Ausztria kancellárja és Franciaország államfője után.

A CDU elvileg nekivághat a következő parlamenti választásnak testvérpártja, a CSU elnöke, az 53 éves Markus Söder, Bajorország miniszterelnöke vezetésével is, miután mindig közös kancellárjelölttel indulnak. Rossz előjel azonban, hogy kétszer próbálkoztak a CSU első emberével (1980-ban és 2002-ben), és mindkét választást elvesztették.

Az 59 éves Armin Laschet okos mosolyoffenzívájával javította választási esélyeit - állítja Bloomberg publicistája. Sikere esetére máris pozíciókat ajánlott versenytársainak. Merz megkaphatná kormányában a pénzügyminiszteri vagy a gazdasági tárcát, Spahn a CDU/CSU parlamenti frakcióvezetője lehetne, ami dobbantóként szolgálhatna a következő versenyben a kancellári posztért, Söder maradhatna bajor miniszterelnök és kapna egy tárcát is a kormányban.

Jellegzetes stílus

Armin Laschet állna legközelebb a merkeli irányvonalhoz, ha kancellárrá választanák. Az aacheni pódiumon megmutatkozott habitusának három fő eleme, hogy közvetíteni igyekszik az ellentétes nézetek között, mérsékelni akarja a feszültségeket és együttműködésre akarja sarkallni munkatársait. Tartományában a CDU az üzletbarát szabaddemokratákkal (FDP) kormányoz együtt, de baráti viszonyt ápol a Zöldekkel is, akik a következő parlamenti választások után királycsinálók lehetnek attól függően, hogy mely pártokkal állnak össze kormánykoalíciót alkotni.

Laschet a talk show-k örök vendége, mestere annak, hogy sokat beszéljen, de semmit se mondjon, miközben senkit sem sért meg, senkit sem idegenít el magától. Mivel ő áll legközelebb Merkelhez, az ő párosuk lenne a legharmonikusabb az előbbivel a CDU, az utóbbival a kormány élén. Ugyanakkor ez a felállás, ahogy Kramp-Karrenbauer esete megmutatta, nem tartható: a két posztot egy személynek kell betöltenie ahhoz, hogy a német hatalmi gépezet zavartalanul működhessen.

Előrehozott választás jön?

Így bárki is kerül a CDU élére, arra szoríthatja Merkelt, hogy álljon fel a kancellári székből 2021 ősze, a következő parlamenti választások előtt. Ez előrehozott választásokhoz vezethet, akár már 2020-ban.