Lassabb kínai növekedéssel számolnak elemzők

A múlt héten közzétett februári gazdasági adatok nyilvánosságra hozatala után több bank és gazdaságelemző is lefelé módosította az idei kínai GDP-előrejelzését, mondván, a gazdaság valószínűleg a korábban vártnál is gyengébben teljesít 2014-ben.
MTI, 2014. március 17. hétfő, 12:39
Fotó: Napi.hu

A világ második legnagyobb gazdasága februárra a külkereskedelem, az ipari teljesítmény, a kiskereskedelmi eladások és az állóeszköz-beruházás terén is kiábrándító adatokat tett közzé a múlt héten. Ez már a második hónap, amikor a kínai gazdaság az elemzői várakozások alatt teljesít.

A kínai statisztikai hivatal jelentése szerint az ipari termelés 8,6 százalékkal, a kiskereskedelmi forgalom 11,8 százalékkal nőtt 2014 első két hónapjában éves összevetésben.

Mindkét adat többéves mélypontot jelent, és jócskán elmarad a piaci várakozástól. Decemberben az ipari termelés 9,7 százalékkal nőtt, a kiskereskedelmi forgalom 13,6 százalékkal bővült.

A svájci UBS bank hongkongi ágának elemzői az MTI tudósítójának eljuttatott jelentésükben a korábbi 7,8-ről 7,5 százalékra módosították az idei növekedést, az első két hónap lassulása mellett az ingatlanszektor és az exportpiac várható kisebb teljesítménye miatt.

A japán Nomura térségért felelős közgazdászai írásos véleményükben úgy fogalmaztak: a lassulás az első negyedévben mutatkozik erőteljesen, így az év első három hónapjában a korábbi 7,5 helyett 7,3 százalékos növekedést várnak. A gazdaság ugyanakkor - vélték az elemzők - a későbbiekben erőre kaphat, az éves előrejelzést így változatlanul 7,4 százalékon hagyták.

Az amerikai Bank of America szakértői kevésbé optimistán látják a helyzetet, így az első negyedéves előrejelzést 8-ról 7,3 százalékra, a 2014-es évet illető kilátásokat pedig 7,6-ról 7,2 százalékra csökkentették.

Ennél is pesszimistábbnak mutatkozott a szintén amerikai JP Morgan befektetési bank, amelynek elemzői az első negyedéves kilátásokat 7,2 százalékról 6,2 százalékra rontották. Az egész évet illetően a pénzintézet 7-7,5 százalék közötti GDP-növekedést vár.

A Moody's hitelminősítő befektetési részlegének közgazdászai hétfőn közzétett közleményükben azt hangsúlyozzák: a 7-7,5 százalék körülire jósolt növekedés nemzetközi összehasonlításban nagyon erősnek számít, s a lassulás a szerkezetátalakítást segítő politikák következménye. A hitelminősítő az idén alacsony inflációra, kisméretű költségvetési deficitre és erős külső pozíciókra számít.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

homerosz, 2014.03.17 14:29

http://stooq.com/q/?s=^bux&d=20140317&c=3y&t=l&a=lg&b=1&r=^dax+^spx

a rühes kutya vonyít, másoknál a karaván halad...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.03.17 14:28

..ilyen a Világ ismétli önmagát ..,Japánnal is ez volt ...a 60-as évektől 20 évig két-számjegyű növekedés ,20 éve meg egy ,tíz éve meg egy sem nagyon...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html