BUX
38240

Lassabb tempóra váltott az eurózóna

Lassult a gazdasági növekedés üteme az euróövezeti magánszektorban februárban, miközben az árnyomás továbbra is lefelé mutatott - közölte a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet a beszerzési medzserindexek (bmi) végleges adatai alapján.

MTI, 2016. március 3. csütörtök, 12:05

A csütörtökön közzétett jelentés szerint a szolgáltatóipari bmi 53,3 pontra csökkent a januári 53,6 pontról, de meghaladta az 53,0 pontos előzetes értéket.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett bmi 53,0 pont lett februárra, ami tavaly január óta a legkisebb érték. Januárban 53,6 ponton állt a mutató, az előzetes adat pedig 52,7 pont volt.

Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és Írországban lassult a növekedés üteme, Franciaország magángazdasága pedig 13 hónap óta először zsugorodott februárban. Írországban 59,5 pontra, Spanyolországban 54,5 pontra, Németországban 54,1 pontra, Franciaországban pedig 49,3 pontra mérséklődött a magánszektor kibocsátását tükröző mutató értéke.

A két legnagyobb euróövezeti gazdaság közül Németországban a szolgáltatóipari bmi-je a januári 55,0 pontról 55,3 pontra emelkedett, a kompozit bmi viszont 54,4 pontról 54,1 pontra süllyedt. Franciaország szolgáltatóipari bmi 50,3 pontról 49,2 pontra, az összetett mutatója pedig 50,2 pontról 49,3 pontra esett.

Az euróövezetben összességében kisebb ütemben bővült a megrendelésállomány februárban, de a foglalkoztatottság már a 16. egymást követő hónapban növekedett. Erősödött a deflációs nyomás, az áruk és szolgáltatások átlagára gyorsabb ütemben csökkent az éleződő versenyhelyzetben.

A végleges februári bmi-adatok kissé kedvezőbbek az előzetes becsléseknél, de a növekedés üteme már a második egymást követő hónapban lassult" - kommentálta a jelentést Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza, aki szerint az adatok arra utalnak, hogy az euróövezet gazdasági növekedési kilátásai tovább romlanak a tavalyi negyedik negyedévben elért sovány gyarapodás után, ezért az Európai Központi Banknak feltehetően energikusan kell fellépni egy újabb visszaesés megakadályozására.