Lassabban nőhet világgazdaság

Londoni pénzügyi elemzők szerint lassuló világgazdasági aktivitásra, ugyanakkor még így is tisztes növekedésre utalnak a tavalyi évzáró globális mérőszámok.
MTI, 2016. január 6. szerda, 19:17

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport minden hónapban közzéteszi a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozóipari és szolgáltatási szektorainak aktivitási adataiból képzett saját, összesített beszerzésimenedzser-indexét (BMI), amelyet kivetít a világgazdaság egészére. Decemberről szóló kimutatásában a ház közölte, hogy az általa kiszámított összágazati kibocsátási mutató a múlt hónapban 0,7 ponttal 52,9-re csökkent. Az általuk kimutatott decemberi kompozit BMI-mutató éves szintre vetítve 2,7 százalékos pillanatnyi globális GDP-növekedésnek felel meg.

A ház által a fejlett piaci térségre külön kiszámolt összesített BMI-mutató decemberben 0,8 ponttal 53,8 pontra csökkent, de ezen belül az amerikai gazdaság összágazati aktivitási mérőszáma 1,9 ponttal 54 pontra süllyedt, ami tizenkét havi mélypont. Az amerikai hazai össztermék éves szintre kivetített növekedése a tavalyi negyedik negyedévben nem sokkal haladhatta meg az 1 százalékot. A feltörekvő régió összesített aktivitási jelzőszáma 0,6 ponttal 49,5-re csökkent decemberben, vagyis a növekedés és a visszaesés elméleti mezsgyéjének tekintett 50-es érték alatt járt. Oroszország BMI-indexe például meredek, 2,6 pontos eséssel már csak 47,8 volt. Ez összhangban van több más olyan mérőszámmal, amelyek arra vallanak, hogy az orosz GDP-érték visszaesett a tavalyi utolsó negyedévben.

Más nagy londoni házak előrejelzései szerint az orosz gazdaságot az olajárak zuhanása várhatóan az idei év egészében is recesszióban tartja. A Capital Economics közgazdászai közölték: számításaik szerint minden 10 dollárnyi olajáresés éves szintre vetítve 25 milliárd dollár exportbevételtől fosztja meg Oroszországot. Ez az orosz hazai össztermék valószínű tavalyi nominálértékének 2 százalékával egyenlő. A cég elemzői az idei évre több forgatókönyvet is kidolgoztak. Az egyik szerint a nyersolaj árfolyama 2016-ban a 35 dollár körüli legutóbbi mélypont közelében marad. A ház modellszámításai szerint ebben az esetben az orosz exportbevételek 55 milliárd dollárral zuhannának, a GDP-érték pedig 1,5 százalékkal visszaesne, vagyis az orosz gazdaság 2015-höz hasonlóan az idei év egészét is recesszióban töltené. A Capital Economics londoni közgazdászai felvázoltak egy még szélsőségesebb szimulációt is, amelyben az átlagos olajár az idén 25 dollár lenne hordónként. A ház számításai szerint ez 80 milliárd dolláros exportbevétel-kiesést és 3 százalékos GDP-csökkenést okozna az orosz gazdaságban, a hazai össztermék 8 százalékára duzzadó államháztartási hiány mellett.

HOZZÁSZÓLÁSOK