Lassan bővül az amerikai használtlakás-piac

Enyhén nőttek a használtlakás-eladások novemberben az Egyesült Államokban, de a bővülés messze elmaradt a piaci várakozástól.
MTI-Eco, 2013. december 30. hétfő, 16:44
Fotó: Napi.hu

Az amerikai ingatlanközvetítők szövetsége (NAR) hétfőn közölte: a folyamatban lévő használtlakás-eladásokat jelző novemberi mérőszám 0,2 százalékponttal, 101,7 pontra nőtt az előző hónaphoz képest. A piac 1,0 százalékpontos emelkedésre számított.

A 100 pontos bázis a folyamatban lévő használtlakás-eladások 2001-es szintjét jelzi, amikortól a mutatót jegyzik.

A novemberi növekedéssel öthavi folyamatos visszaesés ért véget. A használt ingatlanok piacán elsősorban az okozott csökkenést, hogy a befektetők arra számítottak, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed csökkenti gazdaságélénkítő célú kötvényvásárlásait. Emiatt nőttek a jelzáloghitelek kamatai. A Fed e hónapban bejelentette, hogy januártól tízmilliárd dollárral csökkenti az eszközvásárlások eddig havi 85 milliárd dolláros volumenét.

"Elérhettük a csökkenési ciklus mélypontját, mert a pozitív fundamentumok - elsősorban a munkahelyek számának gyarapodása - valószínűleg stabilizálni fogják a szerződéskötési aktivitást 2014-ben" - mondta Lawrence Yun, a NAR vezető közgazdásza.

Éves összevetésben ugyanakkor változatlanul csökkent a használt ingatlanok adásvétele, a visszaesés mértéke novemberben 1,6 százalékpont volt, ugyanannyi, mint októberben.

HOZZÁSZÓLÁSOK