Lassan magához tér Szlovénia gazdasága

Szlovénia gazdasága bővült az elmúlt év utolsó negyedévében az előző három hónaphoz képest, elsősorban annak köszönhetően, hogy nőtt a kereslet az exportcikkekre az Európai Unióban. Éves szinten 5,5 százalékos a visszaesés.
NAPI, 2010. március 1. hétfő, 14:59
Fotó:

A GDP 0,1 százalékkal nőtt a negyedik negyedévben az előző három hónaphoz képest, miután a júliusi-szeptemberi időszakban 0,6 százalékos növekedést mértek, közölte a statisztikai hivatal. A GDP éves bázison 5,5 százalékkal csökkent a negyedik negyedévben és 7,8 százalékkal esett vissza 2009-ben.

Az eredmények összhangban vannak a várakozásainkkal, mivel az exportpiac és a hazai kereslet nagyjából úgy alakult, mint vártuk - közölte Goran Saravanja, a UniCredithez tartozó Zagrebacka Banka vezető közgazdásza. A növekvő munkanélküliség és a minimálbér növelése negatívan hat a beruházásokra, míg a gyenge fellendülés az EU-ban visszafogja az export vezette fellendülés mértékét. A szakértő 2010-re 0,6 százalékos növekedést vár.

A GDP az eurórégióban 0,7 százalékkal fog bővülni az Európai Bizottság legutolsó előrejelzése szerint. Szlovénia munkanélküliségi rátája 10,3 százalékra nőtt januárban, mivel a vállalatok folytatták a leépítéseket a költségcsökkentések érdekében.

HOZZÁSZÓLÁSOK