Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány lemondása formalitás, és Alexander van der Bellen köztársasági elnök minden bizonnyal fel is kéri a kabinetet, hogy ügyvezetőként kormányozzon tovább, amíg utódja meg nem alakul. A választást az eddigi koalíció kisebb pártja, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) nyerte, és elnökére, a 31 éves Kurzra vár a feladat, hogy új koalíciót hozzon létre - írja az MTI.

A leendő kancellár elsőként várhatóan a pártjától jobbra álló Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) folytat tárgyalásokat. Az APA osztrák hírügynökség értesülése szerint a két párt vezetése már kedden találkozik. Mindazonáltal egyelőre nem lehet biztosra venni, hogy az új koalíciót ez a két párt alkotja majd. Kurz a választás után úgy nyilatkozott, hogy megvárja annak hivatalos végeredményét, és csak azt követően kezd érdemi tárgyalásokat a lehetséges partnerekkel. Mind ő, mind a választásokon másodikként és harmadikként befutó Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és FPÖ vezetője jelezte, hogy készek egymással tárgyalni.

Van der Bellen államfő már a választás napján egyértelművé tette, hogy addig hivatalosan senkinek nem ad kormányalakítási megbízást, amíg a végleges végeredményt be nem jelentik. Ez csütörtökre várható. (Az osztrák lapok szerint riasztó lett a választás végeredménye.)

Az elnök azt is jelezte, hogy a megbízást ezt követően a győztes párt elnökének fogja adni. Erre a friss sajtóértesülések szerint már pénteken sor kerülhet, bár előbb Alexander van der Bellen még konzultál a parlamentbe jutott valamennyi párt vezetőjével.

A vasárnapi választásról még csak becsült végeredmény áll rendelkezésre, mert a levélben beérkezett szavazatok összeszámlálása még tart. A voksok túlnyomó többségét mindazonáltal már megszámolták, és már nincs esélye annak, hogy a pártoknak a becsült végeredmény alapján megállapított sorrendjében változás következik be. A több mint ötmillió levélben elküldött voksból már csak néhány tízezer maradt csütörtökre.

A választási hatóságok hétfő éjjel újabb részeredményeket hoztak nyilvánosságra a megszámolt levélszavazatokból, és ezek megerősítették a már vasárnap közölt előzetes végeredményt, vagyis azt, hogy az ÖVP nyert, és 62 képviselője lesz a parlamentben, míg a második az SPÖ lett 52 képviselővel, egyetlen mandátummal megelőzve az FPÖ-t (51).

Eldőlt az utolsó nyitott kérdés is: a Zöldek nem maradnak benn a parlamentben, mert már bizonyos, hogy eredményük nem érte el a 4 százalékos bejutási küszöböt.

Az említetteken kívül még két kisebb párt kerül a 183 fős törvényhozásba, a liberális NEOS (10 képviselő) és a szintén zöld színezetű Pilz Listája (8 mandátum). Ők már jelezték, hogy ellenzéki szerepre készülnek.

A választási részvétel megközelítette a 80 százalékot.