Több nagy operatív program esetében azonban az EB továbbra is visszatartja a támogatásokat, mert Brüsszelnek az a gyanúja, hogy még nincs minden rendben, és a problémák tisztázását kéri Prágától.

Csehország márciustól saját döntése alapján nem kérte a támogatások visszafizetését, mert Brüsszelnek kifogásai voltak a pénzt elköltésével és az ellenőrzésével kapcsolatban. Prága június végéig kapott időt arra, hogy tegye rendbe a dolgokat.

"A pénzügyminisztérium mintegy 460 millió euró nagyságú kérvényt készített elő" - mondta újságíróknak Daniel Gregor pénzügyminiszter-helyettes. Szerinte az év végéig Brüsszel további 900 millió eurót küldhetne Csehországba.

"Ha sikerülne rendbe tennünk azokat a programokat is, amelyekkel Brüsszel még nem elégedett, és vizsgál, Csehország az év végéig akár 2,5-3 milliárd eurót is kaphatna" - vélekedett Daniel Gregor. Elmondta: a pénzátutalás felújítása kisebb operatív programokat érint, amelyeket az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERDF) finanszíroz.
"Már semmi sem áll útjában a támogatások folyósítása felújításának. Formálisan mindez az után indul meg, miután az Európai Bizottság július végén levélben közli döntését a cseh féllel" - pontosította a közlést Petr Necas kormányfő.

A 17 operatív programból tíz rendben van már, ezek támogatását Brüsszel felújítja. Hét programmal azonban továbbra is gondok vannak: egyelőre nem tudni, mikor indul meg a támogatások visszafizetése. A szabályok szerint az érintetteknek a pénzt előbb az állami költségvetésből kell kifizetniük, majd ha minden rendben van, Brüsszel a támogatásokat megtéríti.

Csehország 2007 és 2013 között összesen 800 milliárd korona támogatásra jogosult az európai alapokból; a csehek eddig mintegy 570 milliárdot hívtak le különböző projektekre. Ellenőrzési rendszerhibák miatt azonban Brüsszel csak mintegy 130 milliárd koronát volt hajlandó kifizetni eddig.