Lassít a német lokomotív

Németország a következő 5-6 évben jelentősen csökkenti GDP-arányos államadósságát, ami ezzel az EU által előírt szint alá kerül, miközben szerdán várhatóan bejelentik, hogy a kormány némileg rontja az idei gazdaságnövekedésre vonatkozó előrejelzését.
MTI, 2015. október 13. kedd, 12:18
Fotó: Reuters

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter kedden azt mondta, hogy a következő 5-6 évben 60 százalék alá szorítják a GDP-arányos államadósságot.

A maastrichti konvergenciakritérium szerint az államadósság nem haladhatja meg a GDP 60 százalékát. Németország már évek óta megszegi ezt az előírást, tavaly a német államadósság a GDP 74,7 százaléka volt.

Ugyancsak kedden egy név nélkül nyilatkozó vezető német kormányzati forrás azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy a kormány némileg ront az idei gazdaságnövekedéssel kapcsolatos előrejelzésén, de fenntartja a jövő évre vonatkozó becslését.

A forrás azt mondta, hogy Sigmar Gabriel gazdasági miniszter szerdán bejelenti: a kormány az idei GDP-növekedési előrejelzést 1,8 százalékról 1,7 százalékra változtatja Kína gazdaságnövekedésének lassulása miatt, ami kedvezőtlenül befolyásolja a német ipari rendelésállományt, a termelést és az exportot.

HOZZÁSZÓLÁSOK