BUX
41002

Lassít Kína, követi az olajpiac

A kínai finomítói kereslet mérséklődése miatt az OPEC és más olajtermelők is visszafogják kis mértékben az energiahotdozó exportját.

NAPI, 2010. augusztus 19. csütörtök, 19:56

Az olajexportáló országokat tömörítő OPEC (Organization of Petroleum Exporting Countries) 1 százalékkal csökkenti az olajszállítmányokat a kínai finomítói igények növekedésének lassulására hivatkozva - idézte a Bloomberg az olajszállítmányokat figyelő Oil Movementset.

A világ olajszükségletét 40 százalékban kielégítő OPEC az 1 százalékos exportcsökkentés után napi átlag 23,24 millió barrel olajat szállít majd a piacokra augusztus végén, szeptember elején - közölte a brit tanácsadó cég.

A lépés szoros összefüggésben áll a PetroChina, a legnagyobb kínai olajcég azon intézkedésével, amellyel a társaság a múlt héten karbantartási munkálatok miatt 40 napra leállított egy 120 ezer barrel/nap kapacitású finomítót. Emellett a China Petroleum & Chemical, az ország legnagyobb olajfeldolgozó társasága is fölfüggeszti egy napi 160 ezer barrel olaj finomítására képes üzemét.

Közben a részben nem OPEC-tag közel-keleti kitermelők olajexportja is mérséklődik 1,3 százalékkal, napi 17,15 millió barrelre. Hasonló tendencia érnyesül a többi, jelentősebb olajtermelő térség esetében is.