Lassított a kínai gyáripar

A kínai kormányzati aktivitás csökkenése és a hitelezési kondíciók szigorítása most először jelentkezett a gazdaságban: a beszerzési menedzser indexek a várakozásokkal ellentétben csökkentek februárban. Igaz, így is a termelés bővülését jelzik.
MTI-Eco, 2010. március 1. hétfő, 08:20
Fotó:

A kínai feldolgozóipari aktivitás nagy meglepetésre lassult februárban - írja a Marketwatch. Az HSBC beszerzési menedzser indexe 55,8 pontot ért el februárban, szemben a januári 57,4 ponttal. A kínai logisztikai és beszerzési társaság indexe szintén visszafejlődést mutat: a januári 55,8 pontról 52-re lassult a mutató - az elemzők 55,45 pontra számítottak.

Vélhetően a kormányzati ösztönzők kivonása és a hitelezés feltételeinek szigorítása vezetett a lassuláshoz.

Bár az indexek csökkenést mutatnak, és a legutóbbi három hónap teljesítményét összehasonlítva a februári a leggyengébb, a mutató tizenegyedik hónapja mutatja a termelés növekedését, hiszen még mindig a bővülést a visszaeséstől elválasztó 50 pont felett van.

Az HSBC indexét komponenseire bontva inkább a további növekedésre mutató jelek látszanak: az új megrendelések bővültek és a kínai export iránti kereslet az elmúlt öt év egyik legerősebb teljesítményét mutatta. Összességében a fékeződés ellenére továbbra is erősnek mutatkozik a kínai ipar, ami azt valószínűsíti, hogy a következő negyedévben tovább gyorsul a termelés - véli a HSBC vezető kínai közgazdásza.

HOZZÁSZÓLÁSOK