Lassul a brit feldolgozóipar növekedése

Sérülékenynek látszik a brit feldolgozóipari termelés növekedése, legalábbis erre utal, hogy a CIPS beszerzési menedzser-szövetség által számított beszerzési menedzserindex (BMI) májusi értéke elmaradt az egy hónappal korábbitól, ám még mindig a vízválasztó 50 pontos szint felett maradt.
Ádám Viktor, 2002. június 4. kedd, 13:46

A BMI májusi értéke a világgazdasági kilátások körüli aggodalmak miatt 52,9 pontra süllyedt az áprilisi 53,4 pontról, miközben a Reuters által megkérdezett elemzők átlagosan 53,5 pontra, azaz szerény növekedésre számítottak. Mindezzel együtt a mutató már negyedik egymást követő hónapban jelzi a feldolgozóipar termelésének bővülését, ami a megrendelések és a kereslet erősödésének köszönhető.
A BMI részindexei közül a kibocsátás mutatója - főként a fogyasztói javaknak betudhatóan - két és fél éve nem látott ütemben emelkedett, 56,8 pontról 57,1-re. Az új megrendelések indexe ugyanakkor nagyot esett, 58,4 pontról 55,9-re, jól haladt viszont a készletek leépítése. A munkanélküliségi alindex az állástalanok számának további, ám az eddigieknél kisebb mértékű növekedésére utal, a termelői árak indexe pedig éves csúcsára emelkedett ugyan, viszont még így is süllyedést jelentő, 50 pont alatti tartományban maradt, az erős versenynek köszönhetően.

HOZZÁSZÓLÁSOK