Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A JP Morgan minden hónapban közzéteszi a világgazdaság egészére kivetített, a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozóipari és szolgáltatási szektorainak teljesítményadataiból hozzáadottérték-súlyozással képzett saját, összesített beszerzési menedzserindexét. Februárról szóló, kedd este Londonban ismertetett kimutatásában a ház közölte, hogy az általa kiszámított összágazati kibocsátási mutató a múlt hónapban 0,2 ponttal 53-ra csökkent. Ez volt a második olyan hónap egymás után, amelyben visszaesett a globális aktivitási index, és bár a csökkenés mértéke csekély, mégis arra vall, hogy a világgazdasági aktivitás 2012 utolsó hónapjaira jellemző meredek ívű élénkülése "már mögöttünk van" - fogalmaztak a kimutatáshoz fűzött elemzésükben a JP Morgan szakelemzői.

Közölték ugyanakkor, hogy az általuk képzett, összesített gyáripari és szolgáltatási BMI-mutató a januári és a februári visszaesés után jelenleg még mindig 2,2 százalékos, szezonális kiigazítással számolt, éves szintre vetített világgazdasági növekedési ütemmel konzisztens.

Mindemellett az átfogó februári globális BMI-mutató egyes részindexei kedvező kilátásokra utalnak. Az előremutató komponensek közül az új megrendelések állományának részindexe a múlt hónapban 0,9 ponttal 53,3-re emelkedett, ami tavaly március óta a legmagasabb érték - áll a JP Morgan keddi elemzésében.

A beszerzési menedzserindexek az 50-es érték felett jelzik a vizsgált gazdasági szektorok teljesítményének emelkedését, az ennél alacsonyabb BMI-értékek visszaesésre utalnak.