Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár az válság első hullámát az Európai Unióban egyedül Lengyelország vészelte át recesszió nélkül, és továbbra is növekszik gazdasága, a tempó lassulóban van. A közel 40 milliós hazai piacra támaszkodva ugyan nincs sok félni valója, de az exportlehetőségek beszűkülése Európa gyengélkedése miatt érezteti hatását.

A Gazeta Wyborcza című lap a kedvezőtlen makroadatok közül kiemelkedő figyelmet szentelt annak, hogy az ipari termelés júniusban csak 1,2 százalékkal nőtt az elemzők által várt 4,2 százalék helyett. Ennek oka, hogy bár a feldolgozóipar teljesítménye 1,8 százalékkal haladta meg a tavalyit - a legjobb eredményt 11,1 százalékkal az elektromos berendezések adták -, a kiviteltől jobban függő ágazatai, mint a bútorgyártás 8,8, az autógyártás 7,2 százalékkal visszaesett.

Az ipar gyengélkedése a gazdaság számos területére gyakorol hatást. A termelés csökkenése miatt kevesebb energiát fogyasztott - az ország áramtermelésének több mint a felét az ipar használja fel -, így az áramtermelés 3,9 százalékkal esett vissza. A lánc azonban messzebbre is elér. Mivel csökkent a termelése, az erőműveknek kevesebb szénre volt szükségük (a szén adja Lengyelország energiaszükségletének mintegy 90 százalékát), ezért a szénbányászat 4,5 százalékkal mérséklődött.

Számos elemző úgy véli, hogy az adott helyzetben nincs esély a második negyedévre célul kitűzött 3 százalékos GDP-növekedésre, és várható az év végéig az adatok további romlása. Ennek ellenére a közgazdászok többségének az a véleménye, hogy a jegybank monetáris politikai tanácsa idén még nem fog kamatot csökkenteni.