Lassul a német gazdaság

Mérséklődik a német gazdasági növekedés a második fél évben a megelőzőhöz képest; a német pénzügyminisztérium csütörtökön ismertetett havi jelentésében azzal számol, hogy a gyengébb külföldi kereslet miatt lassul egyebek között az ipari termelés növekedése.
MTI, 2016. szeptember 22. csütörtök, 15:17
Fotó: Reuters

Az első negyedévben 0,7 százalékkal, a második negyedévben 0,4 százalékkal nőtt a német hazai össztermék (GDP) az erős belső fogyasztás és a nagyobb állami kiadások hatására, továbbá az építőipari aktivitás élénkülésére.

A jelentés szerint, miközben jelentősebben nőtt a gazdaság az első fél évben, a legújabb gazdasági adatok alapján arra lehet következtetni, hogy lassul a gazdaság bővülésének üteme.

Legfrissebb adatok szerint júliusban stagnált az ipari rendelésállomány, meglepetésre csökkent az ipari termelés és az export.

A német kormány hivatalos várakozása szerint idén 1,7 százalékkal nő a GDP. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) az idei évre 1,9 százalékos, jövőre 1,3 százalékos német gazdasági növekedéssel számol.

HOZZÁSZÓLÁSOK