BUX

Lassul a német infláció

Németországban 2,3 százalékra mérséklődött augusztusban éves szinten az infláció az előző havi 2,4 százalékról a szakértők várakozásának megfelelően.

MTI-Eco, 2011. augusztus 29. hétfő, 15:14

A német szövetségi statisztikai hivatal hétfőn ismertetett előzetes adatai szerint havi szinten 0,1 százalék volt az infláció csökkenése, miután 0,4 százalék növekedés jegyeztek fel júliusban. Az év eleje óta most először volt csökkenés havi szinten.

A becslés hat tartomány adatai alapján készült, ahol a német lakosság több mint a fele él. Az infláció mérséklődését elsősorban az okozta, hogy csökkentek az energiaárak, de jelentős mértékben közrejátszott az is, hogy lassul a német gazdaság növekedése.

Az uniós módszertan alapján számított infláció (HICP) éves szinten 2,4 százalékra csökkent augusztusban a júliusi 2,6 százalékról, a szakértők által várt 2,5 százalék helyett, de így is meghaladta az Európai Központi Bank (ECB) által felső határként megszabott 2 százalékot.

A múlt év egészében 1,1 százalék volt a fogyasztói áremelkedés 2009-hez képest, és 1,2 százalék a HICP-számítás szerint.

A német szövetségi statisztikai hivatal szeptember elején teszi közzé az augusztusi inflációra vonatkozó végleges adatait.