Az év végéig "csupán" 60 milliárd dollárnyi tőkét vonnak ki Oroszországból a moszkvai pénzügyminisztérium prognózisa szerint.

Anton Sziluanov, a tárca vezetője elsősorban az orosz költségvetési politika sikerének tulajdonította, hogy az év első 11 hónapjában csak nettó 53 milliárd dollár hagyta el az országot, ami csaknem a fele a tavalyinak. A jegybank nemrégiben még 70, a gazdasági minisztérium 72 milliárd dollár távozására számított.

Sziluanov közölte, hogy a költségvetési helyzet javulására való tekintettel, bár joga lenne rá, minisztériuma nem von ki még az idén további 500 milliárd rubelt (7,23 milliárd dollár) a tartalékalapból. Külföldi és hazai elemzők egyaránt figyelmeztették az orosz kormányt, hogy veszélyesen megcsappant az olaj- és gázexport extraprofitjából eredetileg elsősorban a szociális kiadások fedezetére félretett két alap.

A kritikusokat megnyugtatandó a pénzügyminiszter beszámolt róla, hogy a tartalékalapban 3,4 ezer milliárd rubel (49,15 milliárd dollár), a nemzeti vagyonalapban pedig 8,3 ezer milliárd rubel (119,98 milliárd dollár) marad az év végére, vagyis a tartalékok egyesített összege eléri a GDP 11,3 százalékát - írta a TASZSZ.