Lassulhat a kínai növekedés

A Reuters hírügynökség által megkérdezett közgazdászok szerint tovább lassulhat 2014-ben a kínai gazdasági növekedés üteme. A kormány várhatóan a reformokra koncentrál, nem kezd nagyobb gazdaságélénkítő programba, amely gyorsíthatná a bruttó hazai termék (GDP) rövidtávú növekedését.
MTI-Eco, 2014. április 25. péntek, 10:45
Fotó: Reuters

A GDP 2014-ben 7,3 százalékkal nőhet, szemben a 2013-as 7,7 százalékos növekedéssel a 34 megkérdezett közgazdász számításainak átlaga szerint. A 7,3 százalékos növekedés lenne a leglassabb ütemű gazdasági bővülés az elmúlt 24 évben.

A közgazdászok szerint 2014-ben az infláció 2,6 százalék maradhat, akárcsak 2013-ban. A kínai központi bank közben valószínűleg 0,5 százalékponttal csökkenti a bankoktól megkövetelt kötelező tartalékráta arányát, de az alapkamat 6 százalékos szintjén nem változtat.

A felmérésben megkérdezettek szerint a kínai vezetőség inkább törődik most a reformokkal és a foglalkoztatással. A közelmúltban voltak gazdaságélénkítő lépések, de ezek többsége inkább a hosszú távú strukturális növekedést segíti.

A pekingi kormányzat megígérte, hogy javít a kisvállalkozások adózási helyzetén, növeli az infrastrukturális és városiasodást segítő beruházásokat, és befektetési és privatizációs lehetőségeket biztosít a magántőkének.

A közgazdászok szerint idén az ingatlanpiaci beruházások visszaesése, a hitelpiaci bizonytalanságok és a külföldi exportlehetőségek csökkenése jelenti a legnagyobb kockázatot a kínai gazdasági növekedésre.

HOZZÁSZÓLÁSOK