A kínai fogyasztói árindex 5,3, a termelői árgyorsulás pedig 6,8 százalékos lett áprislisban, szemben az elemzők 5,2 és 7,3 százalékos várakotásával. Ezzel egy időben az ipari termelés alakulásáról is közölek adatokat: áprilisban 13,4 százalékkal nőtt a kibocsátás, szemben a márciusi 14,8 és a várt 14,5 százalékkal.

Elemzők szerint az adatok erősítik annak aggályát, hogy a gazdasági aktivitás üteme lassul Kínában, bár sokkal inkább enyhülésről van szó, mintsem esésről. Ráadásul a lassuló növekedési kilátások ellenére a kínai jegybank további kamatemelésre kényszerülhet, ugyanis ez nem párosul meredeken eső inflációval. A gyengébb ipari adat hátterében pedig a japán földrengés állhat: az áramkorlátozások miatt kínai gyárak is leállásokra kényszerülhettek.

A fenti két adaton kívül még az állóeszköz beruházásokról közöltek adatokat: az év első négy hónapjában 25,4 százalékkal nőttek, szemben a 24,9 százalékos várakozással. A kihelyezett hitelek volumenénél is meghaladta a vártat a tényleges adat: áprilisban a kínai bankok 739,6 milliárd jüan (113,9 milliárd dollár) új hitelt adtak, mig a várakozások 725 milliárdról szóltak.

A gyengébb adatok ellenére nem kell nagy visszaestől félni: az elemzők nem hinnék, hogy a magasan ragadt infláció elszabadulna és a reálgazdaság nagyobb visszaesésének esélye is csekély.

Kedden végetértek a kétnapos amerikai-kínai kormányközi tárgyalások, melyen Kína ígéretet tett arra, hogy a közbeszerzési korlátozások enyhítésével könnyebb hozzáférést enged az amerikai cégeknek gazdasága kulcságazataihoz - írja az MTI-Eco. Az elhangzottak szerint az amerikai és más külföldi befektetési alapok, valamint gépkocsi-biztosítók is megvethetik lábukat a távol-keleti országban.

Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter szerint "biztató változások" történtek a kínai gazdaságpolitikában, ám ismételten sürgette a "jelentősen alulértékelt" jüan árfolyamának mielőbbi felszabadítását. Hillary Clinton külügyminiszter elmondta, hogy terítékre kerültek mindazok a kérdések, amelyeket az egyik vagy a másik ország kényesnek tart, egyebek között az emberi jogok kérdése is.

A kínai pénzügyi vezetők szerint a tárgyalásokkal mindkét fél jól járt. Csu Kuang-jao kínai pénzügyminiszter-helyettes ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Peking a jüan árfolyamának felszabadításában a saját tempójához fog igazodni. Amerikai források szerint a kínaiak elismerték, hogy erősebb jüanra lenne szükség az infláció ütemének csökkentésére.