Lassult a cseh infláció

Júniusban 2,7 százalékra lassult az éves infláció Csehországban. Májusban ez a mutató 2,9 százalék volt. Az elemzők júniusban 2,6 százalékos inflációt vártak – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) alapján az MTI.
Szabó Dániel, 2019. július 11. csütörtök, 12:22
Fotó: Napi.hu

Elsősorban a lakhatási költségek és az élelmiszerárak emelkedtek, olcsóbb volt a ruházat valamint a postai és a telekommunikációs szolgáltatás. Míg éves összehasonlításban júniusban a lakbérek 3,9 százalékkal, a vízdíj 2,6 százalékkal, a földgáz 3,6 százalékkal volt drágább.

A zöldségfélék ára 22,7 százalékkal emelkedett egy év alatt. Szokatlanul drága a burgonya: több mint 50 százalékkal kerül többe, mint egy éve. A húsáruk 3,9 százalékkal, a pékáruk 3,2 százalékkal drágultak, a biztosítások ára pedig 3,9 százalékkal lett magasabb.

A másik oldalon a ruházati cikkek 3,1 százalékkal olcsóbbak, mint egy éve. A postai és telekommunikációs szolgáltatások ára 1,3 százalékkal csökkent.

Havi összehasonlításban a fogyasztói árak júniusban 0,2 százalékkal emelkedtek a májusihoz képest. Az áremelkedést elsősorban a szabadidővel kapcsolatos kiadások 6,7 százalékos emelkedése, valamint az élelmiszerek drágulása befolyásolta - mutatott rá a statisztikai hivatal.

HOZZÁSZÓLÁSOK