Lassult a német inflációnövekedés

Németországban lassult és az Európai Központi Bank (ECB) inflációs célszáma alá esett a fogyasztói árak emelkedésének éves üteme augusztusban, ami támogatja az EKB azon irányvonalát, hogy csak fokozatosan vezeti ki a gazdasági növekedést ösztönző intézkedéseit - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2018. szeptember 13. csütörtök, 09:11
Fotó: Shutterstock

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) csütörtökön végleges adatként azt közölte, hogy a harmonizált fogyasztói árindex (HICP) augusztusban 1,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest, havi összevetésben pedig stagnált.

Júliusban a harmonizált fogyasztói árindex éves összevetésben 2,1 százalékkal, havi szinten pedig 0,4 százalékkal nőtt.

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által számított harmonizált fogyasztói árindex biztosítja az egyes uniós tagországok inflációs mutatóinak összehasonlíthatóságát.

A Destatis módszertana alapján végzett számítások szerint augusztusban az egy évvel korábbihoz képest 2,0 százalékkal, júliushoz képest pedig 0,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. Júliusban éves szinten ugyancsak 2,0 százalékkal, havi összehasonlításban pedig 0,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Az inflációt főleg az energiaárak húzták fölfelé, ezek ára éves szinten 6,9 százalékkal nőtt augusztusban. Az élelmiszerek 2,5 százalékkal, a szolgáltatások pedig 1,4 százalékkal drágultak a múlt hónapban.

Az euróövezet legnagyobb gazdaságának inflációs adatait nagy figyelem övezi, mert erős hatást gyakorol az Európai Központi Bank monetáris politikájára.

Az ECB elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az infláció középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.

Az európai jegybank csütörtökön dönt az irányadó kamatról és talán újabb részleteket közöl eszközvásárlási programjának év végéig tervezett kivezetéséről.

Kép forrása: Shutterstock

 

HOZZÁSZÓLÁSOK