Lassult a brit gazdaság

Lassult tavaly a brit gazdaság növekedési üteme a brit statisztikai hivatal (ONS) csütörtökön ismertetett, részletes adatokra alapozott - az előzővel azonos - második becslése szerint.
MTI-Eco, 2016. február 25. csütörtök, 13:59
Fotó: Reuters

Londoni pénzügyi elemzők véleménye szerint az legalább jó hír, hogy a komoly globális kockázatok közepette az ONS nem rontotta első becsléséhez képest az új növekedési adatokat. Nagy-Britanniában - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságban - a hazai össztermék (GDP) 2015 negyedik negyedévében 0,5 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest.

A tavalyi harmadik negyedévben 0,4 százalékos negyedéves összevetésű növekedést mértek a brit gazdaságban, vagyis az év vége felé valamelyest javult a teljesítmény, ám 2015 egészében az ONS csütörtöki ismertetése alapján 2,2 százalékos volt az átlagos növekedés a 2014-ben elért 2,9 százalék után.

A brit hazai össztermék a tavalyi utolsó negyedévben reálértéken már 6,6 százalékkal meghaladta a 2008 első negyedében - a globális pénzügyi válság és az azt követő recesszió előtt - mért legutóbbi csúcsot. A statisztikai hivatal számításai szerint az akkori csúcsszint és a 2009 második negyedévében elért recessziós mélypont között 6,1 százalékkal zuhant a brit GDP-érték, vagyis a mélypont elérése óta több mint 12 százalékkal bővült a brit gazdaság bruttó teljesítménye.

A brit GDP-érték immár 12 negyedéve folyamatosan növekszik.

Vicky Redwood, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics brit gazdasági ügyekkel foglalkozó főközgazdásza a részletes tavalyi növekedési adatok csütörtöki ismertetése utáni kommentárjában hangsúlyozta: tekintettel a világgazdaság teljesítményével kapcsolatos jelenlegi félelmekre, a 2015-ben mért lassulás ellenére legalább az valamelyes megkönnyebbülésre ad okot, hogy a statisztikai hivatal nem korrigálta lefelé az első becsléshez képest a számokat.

A közgazdász szerint a brit gazdaságra a következő hónapokban több kemény kihívás vár, köztük a világgazdasági kilátások gyengülése, a brit EU-tagságról június 23-ra kiírt népszavazás, és a várható további költségvetési szigor.

A Capital Economics elemzője szerint ugyanakkor az energiaárak esésének és a font gyengülésének együttes hatása miatt a brit gazdaság várhatóan meglehetősen jól átvészeli ezeket a kihívásokat. Ezt jelzi, hogy a Markit/CIPS aktivitási felmérések az év eleje óta valamelyest még javultak is - hangsúlyozta a cég vezető közgazdásza. Hozzátette: a Capital Economics mindezeket egybevetve a tavalyihoz hasonló ütemű növekedést vár a brit gazdaságban az idén.

HOZZÁSZÓLÁSOK