Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán közzétett végleges adatai szerint a 19 országot tömörítő eurózónában 1,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak tavaly áprilishoz képest, ez 0,1 százalékponttal alacsonyabb a márciusi 1,3 százaléknál, de a februárban elért, 14 havi mélypontot jelentő 1,1 százalékosnál 0,2 százalékponttal magasabb.

A 28 tagú unióban 1,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak áprilisban az egy évvel korábbihoz képest. Márciusban 1,5 százalékra, februárban 1,4 százalékra, januárban pedig 1,6 százalékra rúgott az éves összevetésű áremelkedés - számol be az MTI.

Az előző hónaphoz képest az euróövezetben 0,3 százalékkal, az unióban pedig 0,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak áprilisban, ami jelentős lassulás a márciusi 1,0, illetve 1,5 százalékos emelkedéshez képest.

A legalacsonyabb éves rátát Cipruson (mínusz 0,3 százalék), Írországban (mínusz 0,1 százalék) és Portugáliában (0,3 százalék) mérték, míg a legnagyobbat Romániában (4,3 százalék), Szlovákiában (3,0 százalék) és Észtországban (2,9 százalék). (Íme, a friss német inflációs adatok.)

Magyarországon éves összehasonlításban 2,4 százalékkal, havi szinten pedig 0,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az Eurostat adatai szerint.

Az euróövezetben az energiaárakat nem számolva 1,1 százalékkal emelkedtek egy év alatt a fogyasztói árak, a gyakran változékony energia-, élelmiszer-, alkohol és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció pedig 0,7 százalékos volt áprilisban. Márciushoz képest a maginfláció 0,2 százalékra süllyedt.

Az euróövezetben és az Európai Unióban is makacsul nyomott az infláció, ami nem jó hír a rendkívül laza monetáris politikát folytató Európai Központi Banknak (EKB). Az EKB elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az infláció középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.

Kép forrása: Shutterstock