Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató együttműködésével készített felmérés pénteken közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke 50,8 pontra, öthavi mélypontra süllyedt.

Októberben és szeptemberben egyaránt 51 ponton állt a mutató. Elemzők 50,9 pontra számítottak novemberről.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat növekedését, 50 pont alatti értéke a visszaesését jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének lassulására utal.

A Caixin/Markit adatai ellentétben állnak az egy nappal korábban ismertetett hivatalos kínai felméréssel, amely viszont a növekedési ütem gyorsulásáról tanúskodott. A kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index ugyanis 51,8 pontra emelkedett novemberben az előző havi 51,6 pontról, miközben elemzők enyhe lassulást, 51,4 pontot vártak.

A Caixin/Markit és a CFLP módszertana közti legnagyobb eltérés az, hogy az előbbi a kis- és középvállalatok, utóbbi az alapvetően állami tulajdonú nagyvállalatok teljesítményét méri.

A gazdasági növekedés ütemének mérséklődését jelző újabb adatok nyomán pénteken csökkentek a vezető kínai tőzsdeindexek. A Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe 0,12, a vezető sanghaji index 0,06, a hongkongi pedig 0,20 százalékos mínuszban állt a zárás előtt két órával.

Már az októberi makroadatok is csalódást okoztak az elemzőknek, ugyanis a beruházások, az ipari termelés és az export is mérsékeltebb ütemben bővült, így attól tartanak, hogy elkezdődött a kínai gazdaság növekedési ütemének jó ideje várt lassulása. Egyes közgazdászok arra számítanak, hogy a július-szeptemberben mért 6,8 százalékról a negyedik negyedévben 6,6 százalékra, a jövő év első negyedében pedig 6,4 százalékra esik vissza a hazai össztermék növekedési üteme.