Lassult a német gazdaság

A harmadik negyedévben a német bruttó hazai termék (GDP) ár-, szezonális- és naptári kiigazítással a november közepén kiadott előzetessel megegyezően, 0,3 százalékkal nőtt az előző negyedévihez képest - közölte kedden a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.
MTI-Eco, 2015. november 24. kedd, 09:22
Fotó: Reuters

A harmadik negyedévi GDP-növekedés némi lassulást mutat a második negyedévben mért 0,4 százalékos bővüléshez képest és megegyezik az első negyedéves 0,3 százalékos ütemmel.

A harmadik negyedévben az előző évihez képest a német GDP árkiigazítással 1,8 százalékkal nőtt a második negyedévi 1,6 százalékos, és az első negyedévi 1,2 százalékos éves GDP-növekedés után. Ár- és szezonális kiigazítással a harmadik negyedévben 1,7 százalékos, a második negyedévben 1,6 százalékos, az első negyedévben pedig 1,1 százalékos volt az éves GDP-növekedés.

A harmadik negyedévben 43,2 millió foglalkoztatott állította elő a német bruttó hazai terméket, 343 ezerrel, 0,8 százalékkal több mint egy évvel korábban.

A növekedés negyedéves és éves összevetésben is elsősorban a belső fogyasztásra támaszkodott a harmadik negyedévben. A lakossági kiadások negyedéves összevetésben 0,6 százalékkal, éves összevetésben 2,1 százalékkal nőttek. Az állami kiadások negyedéves bázison 1,3 százalékkal, éves bázison 2,9 százalékkal emelkedtek.

Az tőkejavakba történő beruházások az előző negyedévihez képest 0,8 százalékkal, az építőipari beruházások 0,3 százalékkal csökkentek a harmadik negyedévben. Lassult emellett az export növekedési üteme is, az import növekedési üteme viszont gyorsult. Az export-import különbözet 0,4 százalékponttal mérsékelte a negyedéves GDP-növekedést.

Éves összevetésben emelkedtek a tőkejavakba történő beruházások is, 4,8 százalékkal, az építőipari beruházások pedig 0,8 százalékkal. Az építőiparban azonban csak a lakásberuházások növekedtek, a kereskedelmi ingatlanoké csökkent.

Az import éves összevetésben is nagyobb mértékben növekedett, mint az export, a kettő különbözete 0,1 százalékponttal csökkentette a GDP-növekedést.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antisoros, 2015.11.24 09:56

..nem egy brutális ...,az exportunk 30 %-a ide megy ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html