A szeptember végéig tartó három hónapban stagnált a gazdaság az előző negyedévhez képest, míg éves összehasonlításban 1,3 százalékkal gyarapodott a hazai össztermék (GDP). Az utóbbi több mint egy évet tekintve ez volt a svájci gazdaság legrosszabb negyedéve.

Elemzők arra számítottak, hogy negyedéves szinten 0,3 százalékkal, éves bázison pedig 1,8 százalékkal növekedett a svájci gazdaság a harmadik negyedévben. Már a várakozások is alacsonyabbak voltak a második negyedévi tényadatoknál, ugyanis az április-júniusi időszakban az előző negyedévhez képest 0,6 százalékkal, 2015 azonos időszakához képest pedig 2,0 százalékkal bővült a hazai össztermék.

A svájci gazdaságot lelassította a központi bank múlt év eleji döntése, amikor váratlanul eltörölte a frank 1,20 euróban rögzített árfolyamküszöbét. A jegybanki döntés hatására a frank jelentősen erősödött az euróhoz képest, ami rontotta az exportra termelő cégek versenyhelyzetét.

Elemzők azonban úgy vélték, hogy a gazdaság már túljutott a nehezén, és a vártnál gyorsabban és jobban alkalmazkodott az új helyzethez, bár a kisebb vállalkozások továbbra is nehezen küzdenek meg a frank felértékelődésének és a nyomott európai keresletnek a hatásával. A jegybank, amely a svájci frank iránti keresletet intervenciókkal és negatív kamatok bevezetésével próbálta megfékezni, december 15-i ülésén vizsgálja felül politikáját.