Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A statisztikai hivatal hétfői közlése szerint a lassuló exportbővülés és a befektetések csökkenése voltak a várakozásoktól elmaradó növekedés okai. A szlovén export 4,5 százalékkal nőtt a szeptember végéig tartó három hónapban az egy évvel korábbihoz képest, szemben az előző negyedévben mért 6,1 százalékkal. A befektetések 2,6 százalékkal csökkentek a harmadik negyedévben, míg az azt megelőző három hónapban 0,6 százalékkal nőttek.

Elemzők további lassulásra számítanak, várakozásaik szerint az egész éves GDP-növekedés elmarad a kormány által kitűzött 2,7 százalékos céltól, és 2-2,5 százalék között lesz.

Saso Stanovnik, az Alta Invest befektetési társaság vezető közgazdásza szerint Szlovéniának jobban kellene segítenie a gazdaság fő hajtóereje, az exportvállalkozások versenyképességét. "A kivitel lassulása aggasztó, ezért a kormánynak versenyképesebb feltételeket kellene kialakítania, elsősorban a munkát terhelő adók csökkentésével" - vélekedett a közgazdász.

Peter Stanovnik, egy ljubljanai gazdasági kutatócentrum elemzője szerint további privatizációra is szükség volna a külföldi befektetők bevonzására, mivel a gazdaság mintegy 50 százalékát továbbra is a közszférából irányítják.