Lassult a szlovén gazdaság

Lassult a szlovén gazdaság növekedési üteme, a harmadik negyedévben 2,5 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az előző negyedévi 2,7, és az egy évvel korábbi 3,6 százalék után.
MTI-Eco, 2015. november 30. hétfő, 15:23
Fotó: Reuters

A statisztikai hivatal hétfői közlése szerint a lassuló exportbővülés és a befektetések csökkenése voltak a várakozásoktól elmaradó növekedés okai. A szlovén export 4,5 százalékkal nőtt a szeptember végéig tartó három hónapban az egy évvel korábbihoz képest, szemben az előző negyedévben mért 6,1 százalékkal. A befektetések 2,6 százalékkal csökkentek a harmadik negyedévben, míg az azt megelőző három hónapban 0,6 százalékkal nőttek.

Elemzők további lassulásra számítanak, várakozásaik szerint az egész éves GDP-növekedés elmarad a kormány által kitűzött 2,7 százalékos céltól, és 2-2,5 százalék között lesz.

Saso Stanovnik, az Alta Invest befektetési társaság vezető közgazdásza szerint Szlovéniának jobban kellene segítenie a gazdaság fő hajtóereje, az exportvállalkozások versenyképességét. "A kivitel lassulása aggasztó, ezért a kormánynak versenyképesebb feltételeket kellene kialakítania, elsősorban a munkát terhelő adók csökkentésével" - vélekedett a közgazdász.

Peter Stanovnik, egy ljubljanai gazdasági kutatócentrum elemzője szerint további privatizációra is szükség volna a külföldi befektetők bevonzására, mivel a gazdaság mintegy 50 százalékát továbbra is a közszférából irányítják.

HOZZÁSZÓLÁSOK