A JP Morgan bankcsoport, amely minden hónapban közzéteszi a világgazdaság egészére kivetített, a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozó és szolgáltatási szektorainak teljesítményadataiból hozzáadottérték-súlyozással képzett saját, összesített beszerzési menedzserindexét, márciusról szóló, szerdán Londonban ismertetett kimutatásában közölte, hogy az általa kiszámított összágazati kibocsátási mutató a múlt hónapban - főleg a globális szolgáltatási szektor gyengülését tükrözve - 0,8 ponttal 54,6 pontra csökkent.

A ház szakelemzői szerint ez 3,0 százalékos, éves szintre átszámolt pillanatnyi világgazdasági növekedési ütemnek felel meg. Az egy hónappal korábbi globális aktivitási jelzőszám tizenkét havi csúcsot jelentett, és a JP Morgan számítási modellje alapján 3,4 százalékos éves szintű pillanatnyi globális növekedést tükrözött.

A beszerzési menedzserindexek az 50-es érték felett jelzik a vizsgált gazdasági szektorok teljesítményének emelkedését, az ennél alacsonyabb PMI-értékek visszaesésre utalnak. Márciusban a JP Morgan szakértői által számított globális feldolgozóipari beszerzési menedzserindex 0,1 ponttal nőtt, de a szolgáltatási szektorra kiszámolt aktivitási mutató 1,1 ponttal visszaesett, és az átfogó indexet ez vitte lejjebb.

Más nagy londoni házak is lassulást érzékelnek a világgazdaság teljesítményének növekedési ütemében.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja - áprilisra szóló havi globális prognózisában közölte, hogy 2012 egészében vásárlóerő-paritáson mérve 3,2 százalékos globális GDP-növekedést vár a tavalyi évre becsült 3,7 százalékos világgazdasági növekedés után.

A cég szerint az euróövezeti adósságválság "a heveny szakasz után most a krónikus fázis felé tart". Az EIU londoni elemzői szerint a világgazdaság szempontjából most már nem is az euróövezeti válság, hanem egy olajársokk bekövetkeztének lehetősége az igazán aggasztó kockázat.

A ház stratégiai elemzői közölték: ugyan nem alapeseti forgatókönyvük az iráni háború kitörése, ám ha "Iránban vagy környékén" fegyveres konfliktus robban ki, akkor hetek, vagy akár néhány nap alatt 30-50 százalékkal szökhetnek fel az olajárak