Szeptemberben a végleges adatok alapján 51,5 pontra csökkent a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) az Egyesült Államokban az augusztusi 52,0 pontról. Az index szeptemberi előzetes értéke 51,4 pont volt. A mutató alapján az amerikai feldolgozóipar teljesítményének növekedési üteme a júniusi szintre lassult vissza.

Az elnökválasztást megelőző fokozódó bizonytalanság közepette a feldolgozóipar teljesítményének növekedési üteme szinte araszolásra lassult szeptemberben - kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza.
Rámutatott: a feltárt adatok alapján a vállalatok a termelés növelése helyett inkább a költségcsökkentésre összpontosítják figyelmüket. Az új megrendelések növekedési üteme ugyanis az idén a legalacsonyabb szintre csökkent.

Ami növekedés van, azt az alacsony kamatoknak, az alacsony inflációnak és a jó munkaerő-piaci keresletnek köszönhetően elsősorban a lakossági fogyasztás gerjeszti. A vállalati keresletet viszont a bizonytalan gazdasági kilátások, a készletcsökkentés és a dollár ereje által keltett ellenszél gyengíti, csakúgy, mint az exportkereslet szintén a dollár erősödésének köszönhető csökkenése - mutatott rá Chris Williamson.