BUX
37689

Lassult az amerikai feldolgozóipar növekedése

Romlott az amerikai feldolgozóipar teljesítménye márciusban, immár az ötödik egymást követő hónapban: az Egyesült Államok Ellátási Lánc Menedzsment Intézete (Institute for Supply Management - ISM) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 51,5 pontra csökkent a februári 52,9 pontról.

MTI-Eco, 2015. április 1. szerda, 17:35

A Reuters hírügynökség által megkérdezett elemzők 52,5 pontos BMI-adatra számítottak. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig visszaesését jelzi. A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index értéke tavaly októberben 57,9 pontot ért el, azóta folyamatosan csökken.

A márciusi felmérés eredményei így azt mutatják, hogy a feldolgozóipar - immár a 22. egymást követő hónapban - bővült, de a növekedés üteme lassult. Az alindexek közül az üzleti aktivitás BMI-mutatója 56,8 pontra emelkedett a februári 53,7 pontról, viszont az új megrendelések mutatója 52,5 pontról 51,8 pontra, a foglalkoztatottsági mutató pedig 51,4 pontról 50,0 pontra csökkent. Az adatok közül éppen ez utóbbi okozta a legnagyobb csalódást. Az ISM jelentésében több tényezőre vezette vissza a feldolgozóipar teljesítményének lassulását, így például a rossz időjárásra, a magasabb egészségügyi költségekre és a dollár erősödésére. Az eltérő módszertannal dolgozó Markit Economics piackutató intézet szintén szerdán tette közzé az amerikai feldolgozóipar BMI-adatai. A Markit beszerzésimenedzser-indexének értéke emelkedett, a februári 55,1 pontról 55,7 pontra.