Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az unió statisztikai hivatala pénteken közölte, hogy mind az euróövezetben, mind az unió egészében 0,1 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak a júniusi 0,8 százalékkal szemben.

Tavaly júliushoz viszonyítva azonban az ipari termelői árak az unióban 2,5 százalékkal, az eurózónában pedig 2,8 százalékkal csökkentek.

Az EU egészét tekintve az energiaárak éves szinten 7,7 százalékkal estek, a nem tartós fogyasztási cikkek árszintje pedig 0,2 százalékkal csökkent. A tőkejavak termelői árindexe ugyanakkor 0,8 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkeké pedig 0,9 százalékkal emelkedett. Az energiaszektort nem számítva, az ipari termelői árindex 0,5 százalékkal csökkent tavaly júliushoz képest.

Éves összevetésben csak Máltán, Dániában és Svédországban nőtt az ipari termelői árindex, míg Görögországban 7 százalékkal estek az árak.

Az Eurostat statisztikái szerint Magyarországon júliusban az előző hónaphoz képest nem változtak, tavaly júliushoz viszonyítva pedig 3,6 csökkentek a belföldi ipari termelői árak.

A KSH szerdán azt közölte, hogy az ipari termelői árak júliusban átlagosan 2,3 százalékkal csökkentek, ezen belül a belföldi értékesítési árak 3,5 százalékkal, az exportárak 1,7 százalékkal mérséklődtek tavaly júliushoz képest.