A német feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) májusi előzetes értéke 51,4 pontra, háromhavi mélypontra csökkent az áprilisi 52,1 pontról. Elemzők szerény növekedést, 52,3 pontot vártak. A szolgáltatóipari BMI májusi előzetes értéke 52,9 pontra, 5 havi mélypontra csökkent az áprilisi 54,0 pontról. Elemzők enyhe csökkenést, 53,9 pontot vártak. A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett összetett BMI májusi előzetes értéke 52,8 pontra, 5 havi mélypontra csökkent az áprilisi 54,1 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedési ütem lassulására utal.

A mutató májusi értékei a német gazdasági növekedés ütemének további lassulását jelzik - mutatott rá Oliver Kolodseike, a Markit közgazdásza, a jelentés szerzője. Kifejtette, a vállalatok a termelés és a megrendelések csökkenéséről számoltak be, a megkérdezettek közül jónéhányan a gyenge keresletre, bizonytalansági tényezőkre és emelkedő költségtényezőkre panaszkodtak. A beszerzési költségek két és fél éve a legnagyobb mértékben emelkedtek most májusban a német vállalatok szempontjából kedvezőtlenül alakuló devizaárfolyamoknak, munkabéreknek és emelkedő olajáraknak köszönhetően - tette hozzá.

Az adatok arra utalnak, hogy az elkövetkező hónapokban mérsékelt ütemű gazdasági növekedésre lehet számítani Németországban - mondta, megjegyezve, hogy a foglalkoztatás alakulásában nem érezteti hatását a gazdaság lanyha növekedési üteme, a munkaerőfelvétel növekedési üteme némileg gyorsult májusban.