Lassulva bővült a magánszektor az USA-ban

Lassult az amerikai magánszektor növekedése szeptemberben az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport szerdán közzétett végleges adatai szerint - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2018. október 3. szerda, 17:02
Fotó: MTI/EPA

Az amerikai szolgáltatási szektor beszerzésimenedzser-indexe az elemzők által várt 52,9 pontnál ugyanakkor kedvezőbben alakult, 53,5 pontra süllyedt szeptemberben az előző havi 54,8 pontról. A végleges szeptemberi adat a legalacsonyabb idén január óta.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett BMI 53,9 pontra csökkent az augusztusi 54,7 pontról. A szeptemberi adat január után az idei második legalacsonyabb. Elemzők azonban gyengébb, 53,4 pontos adatot vártak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulását, az alacsonyabb pedig a lassulását tükrözi.

Az eredményt kommentálva Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza rámutatott: a harmadik negyedévben lassult kissé a gazdasági növekedés az erős második negyedéves bővülés után.

A lassulás ellenére azonban az erős belföldi kereslet folytán az amerikai vállalatok rekordközeli mértékben tudták emelni termékeik és szolgáltatásaik árát, valamint folyamatosan növelik az alkalmazotti létszámot a kapacitásbővítés érdekében.

A fotó forrása: EPA/Andrew Gombert.

HOZZÁSZÓLÁSOK