Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A helyzetet csak tovább rontja, hogy tavaly október óta kormányellenes tüntetések zajlanak országszerte, az ország válságáért a vezető elitet hibáztatják, a korrupció és a megszorítások a felháborodás fő indokai.

A helyi deviza elértéktelenedésének is megvan az oka, kissé hasonló a helyzet, mint Venezuelában: itt is mesterségesen próbálják alakítani az árfolyamot, ami persze csak ideig-óráig működhet.

A hullámok most kezdenek összecsapni az ország felett, Libanon most először várhatóan nem tudja majd teljesíteni az Eurobond kötvényéhez kapcsolódó törlesztését - azaz csődöt jelenthet. Az IMF delegációja csütörtökön érkezett az országba, hogy tanácsot adjanak a válságból történő kilábaláshoz - írja a CNBC-re hivatkozva a Kintekintő.hu.

Közben a Moody's is rögtön két fokozattal rontotta az ország adósbesorolását, mely így Caa2-ról Ca-ra esett. Ez alatt már csak egy fokozat van, ami gyakorlatilag a hivatalos csődöt jelenti.

A hitelminősítő szerint a kialakult helyzet egyre inkább azzal fenyeget, hogy az államadósság és a nemzeti valuta árfolyamának dollárhoz kötése fenntarthatatlanná válik. Libanon adóssága 87 milliárd dollárra rúg, ami az ország GDP-jének 150 százaléka.

Az országban kialakult likviditási válság miatt a bankok informálisan tőkekontrollt jelentettek be, aminek következtében néhány száz dollárban maximálják a kivehető készpénz mennyiségét havonta - írja a Moody's jelentésére hivatkozva a CNBC.

A Moody's jelezte azt is, hogy a bankbetétek értéke december végére 15,7 milliárd dollárral, azaz a teljes GDP 30 százalékával csökkent az előző év végéhez képest.