A brit gazdaság 1,5 százalékkal zsugorodott 2008 utolsó negyedévében a harmadik negyedévhez képest - jelentette a londoni statisztikai hivatal. Ez a második GDP-csökkenést hozó negyedév - a harmadikban 0,6 százalékkal csökkent a GDP év/éves összehasonlításban -, következésképpen Nagy-Britannia hivatalosan is recesszióban van. Éves összehasonlításban is az 1,4 százalékos zsugorodást jelző elemzői várakozásoknál nagyobb mértékű, 1,8 százalékos volt a brit GDP-csökkenés.

A Bloomberg által megkérdezett elemzők csak 1,2 százalékra számítottak, a vártnál nagyobb zsugorodás a font gyengülésében mutatkozott meg a dollárral szemben. Egy szakértő szerint még néhány ilyen szörnyű GDP-adat, és már nem recesszióról, hanem depresszióról beszélhetünk.

Legutoljára 1980-ban fordult elő ilyen nagy negyedéves csökkenés, akkor Margaret Thatcher miniszterelnök azt mondta, U alakban fog javulni a gazdaság teljesítménye, amint legyűrte a szakszervezetek ellenállását gazdasági reformjaival szemben.

A munkáspárti Gordon Brown kormányfő most csak azt tudta elismételni, hogy építik a fellendülés alapjait, és hogy nemzetközi szinten koordinált együttműködésre van szükség a válság legyűréséhez. Az idei közvélemény-kutatási adatok szerint a munkáspárt egyre jobban lemarad az ellenzéki konzervatívok mögött.