Viszonylag nyugodt körülmények között tudta megtartani hét végi gyűléseit az amerikai republikánus párt elnökjelöltségért kampányoló Donald Trump üzletember, aki pénteken a hívei és ellenzői közti összecsapások miatt kénytelen volt lemondani chicagói rendezvényét. A március 15-i öt előválasztás közül az Ohio állambeli lehet a legfontosabb - idézte a szakértők véleményét az AP.

Hasonlóan több további államhoz, köztük a 99 elektor sorsát eldöntő Floridához, a republikánus párt esetén Ohióban is a győztes mindent visz szabálya szerint szavaznak. Ha Trump itt (és még több ezen az elven voksoló államban) győz, akkor nagy lépést tehet afelé, hogy megszerezze az elnökjelöltséghez szükséges 1237 elektort.

Nagy harc lesz

Ohióban azonban John Kasich, a népszerű helyi kormányzó az ellenfele. Trump nemes egyszerűséggel "egy babyként" jellemezte versenytársát, aki viszont látva az ingatlanmágnás egyes gyűléseit kísérő erőszakot azt mondta, hogy azokban az amerikai társadalom "sötét oldala" mutatkozik meg.

Eközben a Trumppal szemben országos szinten is némi eséllyel versenyző Ted Cruz texasi szenátor ismét arra emlékeztette a republikánus párt tagjait, hogy csak a rá leadott szavazatok érnek valamit a párton kívüli jelölttel szemben.

Marco Rubio floridai szenátor, aki a közvélemény-kutatások szerint hazai pályáján is rosszul áll versenytársaival szemben, azt mondta, hogy hívei Ohióban Kasichra fognak szavazni. Ezt a gesztust azonban nem kapta vissza Floridában.

Érvek és gúnyolódás

Gazdasági kérdésekről nem sok szó esik. Trump tovább ostorozza a "korrupt politikai és gazdasági rendszert" és hibáztatta az ohiói kormányzót azért, mert a kongresszus tagjaként 1990-ben támogatta az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) aláírását.

Ezt követően azonban visszatért az övön aluli ütésekhez: szándékosan rosszul ejtette ki ellenfele cseh eredetű vezetéknevét.

Keresik az utat

A Donald Trump-ellenes republikánus front abban bízik, hogy Ohióban és talán Floridában is le tudják győzni az üzletembert, amivel utat nyithatnak az előtt, hogy a párt nyári konvencióján nyílt legyen a verseny közte és hivatásos politikus versenytársai között - ért egyet az öt meccs tétjének megítélésében más szakértőkkel Albert R. Hunt, a Bloombeg publicistája.

Nagy feladat megállítani Trumpot, és ha elviszi a két államot, akkor valószínűleg nem lehet elejét venni a jelölésének. Másrészt, ha sikerül nyílttá tenni a konvenciót, az szintén nagyon nehéz helyzetet teremthet a párt számára.

Óriási veszély

A párt befolyásos emberei attól tartanak, hogy az ingatlanmágnás jelölése óriási bukáshoz vezetne a novemberi elnökválasztáson. Trump ugyan azt állítja, hogy simán legyőzné a demokraták várható jelöltjét, Hillary Clinton volt külügyminisztert, ám a Washington Post és ABC News, illetve a Wall Street Journal és NBC News friss közvélemény-kutatása is ennek éppen az ellenkezőjéről tanúskodik.

A legriasztóbb adat az lehet, hogy a Post/ABC-felmérés szerint a megkérdezetteknek csak 27 százaléka tartja őszintének Trumpot, míg Clinton ennél 10 százalékponttal jobb arányt ért el. Az ingatlanmágnásnak ebben a kérdésben messze vezetnie kellene, hiszen az őszinteség hiányát tartják a volt first lady gyenge pontjának.

Most jön a java

A Journal/NBC-vizsgálatban az összes választó 64 százaléka utasította el teljesen Trumpot, míg Clinton esetén csak 25 százalék volt ez az arány. Ilyen nagy, 39 százalékpontos negatív különbséggel csak Richard Nixon elnök megítélését mérték másokhoz képest a hatalomból való elmozdítására indult eljárás idején.

És a Trump elleni komoly akciók csak most várhatók. A hírek szerint az igazán nagy kampány március 23. és április 19. között lesz, ugyanis e két dátum között nincsenek előválasztások.

Választási matek

Trump nagy sikerei ellenére csak az eddig megszerezhető elektorok 45 százalékát gyűjtötte be eddig. Ha így megy tovább, akkor a clevelandi konvencióra 1100 delegátusa lesz, ami jóval kevesebb a szükséges 1237-nél. Cruz 800-ra számíthat, a többieknek marad 400 és lesz jó néhány el nem kötelezett elektor is.

A párt szabályai szerint az támogatók mandátuma az első szavazási körben kötött: arra a jelöltre kell voksolniuk, akinek a támogatására államuk republikánusai felhatalmazták őket. Ha azonban többkörös szavazás jön, akkor már nem ennyire merev ez szabály. Így elvileg meg lehet választani akár olyasvalakit is, aki el sem indult az előválasztásokon.

Befutó versenyzés nélkül?

Erre Paul Ryan, a képviselőház elnöke, egyben a nyári konvenció levezető elnöke lenne a leginkább esélyes. Vele talán elkerülhető lenne a most kinéző katasztrofális elnökválasztási szereplés.

Ugyanakkor a pártkongresszus tragikus véget érhetne, hiszen a jelölési versenyt végigcsináló politikusok, élükön Trumppal aligha fogadnának el egy jogilag talán szabályos, ám a párttagok véleményét háttérbe toló megoldást.