Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ukrán nemzeti bank hasonlóan a világ más jegybankjaihoz rendszeresen nyilvánosságra hozza  az élelmiszerek inflációs mutatóját, amit ott borscskosárnak, azaz céklaleveskosárnak hívnak, mert kiderül belőle, hogy az ukránok kedvenc ételének hozzávalóit mennyivel drágábban vagy netán olcsóbban lehet megvásárolni - derül ki a lengyel Rzeczpospolita cikkéből.

A bank jegyinternetes oldalán megjelent friss adatok szerint március 27. és április 2. között a borscskosár két százalékkal drágult, miután a hozzávalók, a cékla, a bab, a hagyma és a hús 8,6 százalékkal lettek drágábbak az ukrán üzletekben. A kijevi központi bank szerint a gyors áremelkedés mögött a piacok bezárása áll a koronavírus-járvány nyomán, ami a spejzolás miatt korábbinál nagyobb kereslettel találkozik.

A múlt héten mégsem a borscs hozzávalói vitték a prímet a drágulásban, mert a legjobban a citrom (31,8 százalék), a narancs (10,7 százalék), a hajdina és a fokhagyma (9,1 százalék) ára emelkedett. A bank ezt azzal magyarázza, hogy leértékelték a hryvnyát, és a citrom, a narancs és a fokhagyma importáru Ukrajnában.

Idén februárban az élelmiszerek inflációja éves szinten 2,4 százalékot tett ki, ami lassulást jelent a januárhoz viszonyítva, amikor az 3,2 százalék volt. A jegybank szakértői egyelőre nem látják az infláció emelkedésének kockázatát, mert számos árucikk drágulását a járvánnyal járó átmeneti vásárlási láz okozza.