Megszavazták a román Laura Codruta Kövesi európai főügyészi kinevezésének támogatását csütörtökön az európai uniós tagállamok kormányainak képviselői, így már gyakorlatilag biztosra vehető, hogy ő lesz a hamarosan felálló intézmény első vezetője.

Az Európai Unió soros finn elnökségének tájékoztatása szerint ezen próbaszavazáson tizenhét tagország voksolt a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) korábbi vezetőjére, akit az EU másik társjogalkotó szervezete, az Európai Parlament már korábban határozott támogatásáról biztosított.

Belső források szerint a két intézmény képviselői szeptember 24-én ülnek össze, akkor minden bizonnyal hivatalosan is megállapodnak majd Kövesi kinevezéséről, ezt követheti a formális megerősítő szavazás a tanácsban.

Korábban, az Európai Parlament házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Értekezlete március elején döntött arról, hogy Laura Codruta Kövesit, a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) korábbi vezetőjét választja hivatalos jelöltjének az európai főügyészi tisztségre. A leendő főügyészt az EU társjogalkotó szervei - a tagállamok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament - közös megegyezéssel hét évre nevezik ki.

Az Európai Ügyészség, amely a tervek szerint legkésőbb 2021 elején kezdi meg működését, az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben jár majd el. Az úgynevezett uniós megerősített együttműködéssel létrejövő szervezetben 22 tagállam vesz részt, Magyarország nincs köztük.

A bukaresti kormány korábban hevesen tiltakozott és kampányolt Kövesi európai főügyészi megválasztása ellen.