Lavrov az atomalku miatt aggódik

Nem szabad megengedni az iráni atomalku aláásását és a közel-keleti térség destabilizálását - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amikor hétfőn Moszkvában fogadta iráni hivatali partnerét, Mohamed Dzsavád Zarífot.
Dzindzisz Sztefan, 2018. május 14. hétfő, 11:58
Fotó: Reuters

Lavrov szerint az átfogó közös cselekvési terv - az iráni atomprogramról 2015-ben megkötött nemzetközi megállapodás - körül válság alakult ki, miután az Egyesült Államok egyoldalúan kilépett belőle. "Sajnos ismételten arról kell meggyőződnünk, hogy Washington kulcsfontosságú nemzetközi megállapodások revíziójára törekszik. Ezért ma megvizsgáljuk, hogyan tudjuk Kína, Oroszország, Irán és az Európai Unió részvételével a rendelkezésre álló mechanizmusokat arra felhasználni, hogy megakadályozzuk ennek a nagy fontosságú dokumentumnak az aláásását és a régió destabilizálását" - mondta.

Az atomalku kidolgozásában részt vevő három európai állam - Nagy-Britannia, Franciaország és Németország -, valamint Kína, Irán és Oroszország kész továbbra is tartani magát az egyezményhez - emelte ki az MTI tudósítása szerint. (Terítéken az iráni atomprogram.)

Az iráni külügyminiszter szerint a nemzetközi kapcsolatokban immár megszokottá vált, hogy Washington megszegi a nemzetközi szabályokat. Mint mondta, Teheránnak időre van szüksége arra, hogy a megmaradó részes államokkal megvitassa az atomalkuból történt egyoldalú amerikai kilépést követően kialakult helyzetet. Az egyeztetések célja az iráni nép érdekeinek biztosítása - mondta Zaríf, és nagyon pozitívnak nevezte az ügyben vasárnap Kínában folytatott tárgyalásait. Zaríf egyúttal veszélyesnek nevezte az Egyesült Államok Jeruzsálem-politikáját.

HOZZÁSZÓLÁSOK