Lavrov kijelentette, hogy a jelenlegi ukrajnai válság "magvait" a NATO 2008 áprilisában megtartott bukaresti csúcstalálkozóján "vetették el", amikor a szövetség vezetői állást foglaltak Grúzia és Ukrajna NATO-tagsága mellett. Lavrov szerint Miheil Szaakasvili akkori grúz elnök ennek az állásfoglalásnak az alapján érezte feljogosítva magát arra, hogy erőszakkal oldja meg Dél-Oszétia szakadár grúz régió problémáját és megtámadja azt.

"A kísérletek, hogy Ukrajnát behúzzák a NATO-ba, negatív hatással lennének az egész európai biztonsági rendszerre és mi kategorikusan elleneznénk ezeket" - mondta.
A diplomata interjújának az RT orosz televízió honlapján ismertetett változata szerint kijelentette, hogy Oroszország nem ellenezné Ukrajna EU-csatlakozását, "feltéve, ha az ukránok megértik és maradéktalanul elfogadják" az ezzel járó gazdasági következményeket, de Moszkva számára Ukrajna semleges katonai státusának megváltoztatása nem vita tárgya.

A NATO megszegte ígéretét

Lavrov kifogásolta, hogy a NATO megszegte azon ígéreteit, miszerint nem közelíti katonai eszközeit Oroszország határaihoz. Az orosz külügyminiszter szerint az Egyesült Államok jelentős szerepet játszik az ukrán válságban. Mint mondta, arra kérte a washingtoni orosz nagykövetet, hogy tisztázza azoknak a jelentéseknek a valóságtartalmát, amelyek szerint amerikai magánhadseregek vesznek részt az ukrajnai harcokban és az ukrán Jobboldali Szektor egyik vezetője az Egyesült Államokba utazott, hogy megbeszélést folytasson Victoria Nuland európai ügyekért felelős külügyi államtitkár-helyettessel.

"Az Egyesült Államok valódi célja, hogy ne hagyják az európaiakat a saját útjukat járni, ne hagyják, hogy a NATO elveszítse létezésének eredeti célját és hogy rövid pórázon tartsák az európaiakat" - fogalmazott Lavrov.

Ukrajna a polgárháború szélén áll

Az orosz diplomácia vezetője szerint Ukrajna a polgárháború szélén áll, és az országban az összes régió bevonásával kell megoldást találni. "Amikor ukránok ukránokat ölnek, úgy gondolom, a helyzet a lehető legközelebb került a polgárháborúhoz" - mondta az orosz diplomácia vezetője.

Lavrov a genfi megállapodás megszegésével vádolta meg Kijevet, hangsúlyozva, hogy Kelet-Ukrajnában "igazi háború van, ahol nehézfegyverekkel tüzelnek". A miniszter szerint Oroszországnak nem áll szándékában sehová sem csapatokat küldeni.

Az orosz külügyminiszter szerint az Oroszország ellen egyoldalúan bevezetett nyugati szankciók a Nyugatnak is ártanak majd, és - Latin-Amerikára célozva - kijelentette, hogy az ukrán válsággal kapcsolatos amerikai fellépés más országokat is arra ösztönöz majd, hogy csökkentsék a washingtoni befolyástól való függőségüket.