Mérgező alga millió számra pusztítja a lazacokat

Több millió tenyésztett lazac pusztult el Norvégia északi részén az utóbbi napokban egy mérgező alga miatt, és a helyzetet még nem sikerült ellenőrzés alá vonni - közölték szerdán a norvég hatóságok.
Szabó Dániel, 2019. május 22. szerda, 18:32
Fotó: Getty Images

Május közepe óta mintegy 11 ezer 600 tonnányi lazac pusztult el a Nordlan és Troms megyék fjordjaiban kialakított farmokon, ami azt jelenti, hogy a 70 dekagramm és 5,5 kilogramm súlyú halakból több millió veszett kárba. Ez a tenyésztőknek több százmillió norvég koronás bevételkiesést okoz.

Az állatállományt egy a norvégiai vizekben elterjedt fitoplankton, a mészmoszatok törzsébe tartozó alga tizedelte meg. Ez az alga bizonyos körülmények hatására képes gyorsan elterjedni és megfojtani a hálókban vagy ketrecekben tartott halakat.

Egyszer már történt hasonló eset Norvégiában, de még 1991-ben.

Mivel még nem sikerült megállítani a gyorsan terjedő mérgező algákat, a tenyésztők versenyfutásba kezdtek az idővel, és igyekeznek áthelyezni vagy leölni a halakat, mielőtt az alga elérné a farmokat.

Az állomány pusztulása miatt megugrott a tenyésztett lazac ára: egy hét alatt 5,7 százalékkal kilónként több mint 65 norvég koronára (nagyjából 6,7 euróra) drágult szerdára. Norvégia a világ elsőszámú lazactenyésztő és -exportőr országa. Tavaly 1,3 millió tonna lazachúst termelt meg.

Aki külföldi halipari termékekre vágyik, az egyelőre csak az egyre olcsóbb kaviárral vigasztalhatja magát.

  

HOZZÁSZÓLÁSOK