Oroszországban a július első napján lesz a népszavazás az alkotmányos reformról, amelynek legfőbb eleme egy képviselő javaslatra került a változtatások közé - emlékeztet a Moscow Times.

E szerint a reform új időszámítás indít az elnöki periódusoknál, az eddig betöltött ciklusokat nem veszik figyelembe, ami azt jelenti, hogy Vlagyimir Putyin, akit a jelenlegi szabályok szerint nem lehetne újraválasztani 2024-ben, mégis elindulhat az elnökválasztáson.

Pontosabban 2024-ben és 2030-ban is rajthoz állhat, mert egymás után két ciklust tölthet be. Ez azt jelenti, hogy 2036-ig, 84 éves koráig Oroszország élén maradhat. További vitatott eleme a reformoknak, hogy a házasságot egy nő és egy férfi kapcsolatára korlátozná az alkotmányban.

A Kreml megszámlálhatatlan kisebb-nagyobb plakáton és tévéhirdetésekben biztatja a szavazókat a részvételre és a reformok támogatására, még az ismert bloggereket is felkérték, hogy promotálják a referendumot. Az ellenzék a koronavírus-járvány miatt életben lévő gyülekezési korlátozás miatt kiszorult az utcákról, így csak TikTok-videókban, instagramos face filterekben és más mémekben kampányolhatnak a változtatások elutasítása ellen. A címkép például Putyin korára utal regnálásának végén.