Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csak egy-két lengyel lap és hírportál közölte a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) kommentárját - például a gazeta.pl -, amely szerint a lengyel elnök, Andrzej Duda, akit hosszú ideig pártja mindenható elnöke, Jaroslaw Kaczynski kiszolgálójának tartottak, emancipálódik és leblokkolja szövetségese legfontosabb ötleteinek megvalósítását.

A FAZ varsói tudósítója úgy látja, hogy Duda hivatali idejének második évében valami furcsa dolog történik. Váratlanul nem csupán a mindenki buksiját megsimogató elnök bácsi szerepét játssza. Váratlanul - ritkán, de mégis - kimondja a "nem" szót, és néha úgy tűnik, hogy tényleg azt teszi, amit akar. Mintha a madzagok, amelyekkel eddig Kaczynski rángatta bábját, összekuszálódtak volna.

Harc a Kaczynski bizalmasával

A FAZ Duda önállósága kapcsán egyebek mellett az elnök és Antoni Macierewicz hadügyminiszter, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt alelnöke csatározására céloz. A kifürkészhetetlen és excentrikus Macierewiczet a lengyel jobboldali konzervatív ultrák "pecsétőrének" tartják.

A PiS második embere, Kaczynski helyettese és egyik legfontosabb bizalmasa. Az új PiS-kormány 2015. végi felállásakor hadügyminiszter lett, helye megingathatatlannak látszott, most mégis arról szólnak a hírek, hogy Beata Szydlo miniszterelnök előbb-utóbb kénytelen lesz leváltani

Részbenn azok miatt a szakértők miatt bukhat, akikkel körülvette magát, részben a harci helikopterek beszerzésével kapcsolatos botrányok éghetnek rá. A lengyel hadügy lemondott egy francia helikopter-vásárlást, amivel nemzetközi feszültséget okozott Varsó és Párizs között.

Egyik húzás a másik után

A FAZ cikke más ügyekben is az elnök önállósodását látja. Például új szóvivőt talált magának Krzysztof Lapinski személyében, aki egyike azon keveseknek a PiS elitjén belül, akik néha kétségeiket merik kifejezni a párt általános politikai irányvonalát illetően.

Duda államfőnek nem tetszik az az új ötlet sem, hogy korlátozzák a polgármesterek és a városi önkormányzati elnökök hivatali idejét - néhány napja Kaczynski vissza is vonta ezzel kapcsolatos a tervét. Még ennél is jelentősebb azonban, hogy Andrzej Duda fegyelmezetlen az igazságszolgáltatás - Kaczynski szerint a kommunizmus utolsó bástyája Lengyelországban - elleni nagy harcban.

Ki kerül a történelemkönyvekbe?

A német lap szerint fontos lépés az államfő május 3-ai bejelentése az alkotmány ügyében tartandó referendumról. A lengyel függetlenség 100. évfordulójára, 2018. november 11-ére tűzte ki ennek időpontját. Kaczynski ez ügyben feltűnően hallgat, azt pletykálják, hogy meglepődött, és felhúzta magát a dolgon.

Nem mellékes az elnöknek az a kijelentette sem, hogy őt kilencmillió lengyel választotta meg 2015-ben, tehát erős mandátumot kapott arra, hogy vitát kezdeményezzen egy olyan fontos kérdésben, mint az alkotmányreform. Eddig még sohasem beszélt saját értékeiről és támogatottságáról, különösen nem pártja vezérére célozva, aki vereséget szenvedett egy korábbi lengyel elnökválasztáson és 2010-ben nem mert újra ringbe szállni.

A FAZ tudósítója szerint Duda átvette a kezdeményezést, s bár nem akar sem a PiS, sem annak elnöke fölé kerekedni, elhatározta, hogy beleszól a döntésekbe.