Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Theresa May brit miniszterelnök rendkívül veszélyes helyzetbe kerülhet, ha nem teljesíti saját pártja a konzervatívok 62 parlamenti képviselőjének elvárásait a brexittel kapcsolatban - írja a Bloomberg. A tory honatyák gyors, teljes szakítást akarnak az Európai Unióval. Ezt az elvárásukat úgy fogalmazták meg egy levélben, hogy tudják: a kormányfő véglegesíteni készül a válással kapcsolatos politikáját.

A rebellis honatyák két kritikus ponton várnak kemény fellépést kormányuk fejétől. Az egyik az, hogy milyen távolságra kerüljön egymástól az Egyesült Királyság és az EU jogszolgáltatása, a másik a 2019. márciusi kilépés és 2020 vége közötti úgynevezett átmeneti időszakban érvényes szabályok ügye.

Támogatás feltételekkel

Miközben a levelükben biztosítják a miniszterelnököt arról, hogy támogatják, hangsúlyozzák, hogy ez ezt ahhoz a kemény brexithez kötik, amit jónak látnak. May ezt joggal érezheti fenyegetésnek, ugyanis a rebellisek bőven elegen vannak ahhoz, hogy megbuktassák a kormányt, amelynek nincs abszolút többsége a parlamentben.

A keményvonalas toryk jó tanácsok formájában fogalmazták meg, mit várnak a kormánytól. Az első ezek között, hogy abban a pillanatban, amit az Egyesült Királyság elválik az EU-tól, lehetővé kell tenni, hogy az ország uniós egyeztetés nélkül megváltoztassa bármilyen törvényét.

Jacob Rees-Mogg a brexitpártiak vezéralakja többször is tárgyalt Mayjel és kollégáival a Downing Street 10-ben, a miniszterelnök sajtóirodája azonban visszautasította, hogy bármilyen információt eláruljon a beszélgetések tartalmáról. Csak annyit mondtak, hogy a kormányfő minden véleményre kíváncsi a brexittel kapcsolatos vitában.

Néhány infó

A miniszterelnök várhatóan február végén ismerteti kormánya terveit, ám annyi már kiszivárgott, hogy a feldolgozóipari termékek kereskedelmében és más területeken közeli kapcsolatot akarnak az EU-val, míg a mezőgazdaság és a pénzügyi szolgáltatások terén a gyors szakítás pártján állnak.

David Davis brexitügyi miniszter a napokban egy beszédében felvetette, hogy a két félnek kölcsönösen el kellene ismernie egymás szabályozásait, mint a maguk számára is elfogadhatókat. Ezzel szükségtelenné válnának a hosszú, nehézkes egyeztetések egy kölcsönösen elfogadott szabályozási környezet kialakításáról. Az euroszkeptikusok azonban úgy vélik, hogy egy ilyen egyezség esetén az Egyesült Királyság egyszerűen átvenné az uniós rendelkezéseket.

Átmeneti időszak

A rebellis képviselők gyakorlatilag visszautasítják az átmeneti periódust is, ugyanis szemben a kormánnyal, amelynek álláspontja szerint ebben a szűk két évben lényegében érvényben maradnának a jelenlegi kapcsolatok az EU-val, szerintük a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályain alapuló rendszernek kellene érvénybe lépnie. Az átmeneti időszakot a brit cégek kérésére fogadták el azért, hogy időt adjanak az alkalmazkodásra az új üzleti környezethez.

Végtelen átmeneti időszak jöhet

Egy a brit álláspontot kiszivárogtató dokumentum szerint London azt fogja javasolni, hogy a kétéves átmeneti periódus szükség szerint, azaz ha felkészülés a függetlenségre tovább tart, hosszabb legyen - adta hírül a BBC. Borítékolható, hogy ez ki fogja ütni a biztosítékot a brexitmániákusoknál. A papír szerint az Egyesült Királyság azt szeretné, ha ebben az időszakban működne egy olyan mechanizmus, amely lehetővé teszi a szigetországnak, hogy ellenálljon az új európai szabályok bevezetésének. (Magyarán kétoldalú formában megtartaná beleszólását az uniós jogalkotásba.) Theres May korábban jelezte, hogy elképzelésük szerint az átmeneti periódusban Nagy-Britanniába érkező uniós állampolgárok nem kapnának automatikusan állandó tartózkodási engedélyt az országban. A BBC szerint ezzel puhult a kormány álláspontja, ugyanis nyitva hagyja az uniós polgárok szabad beutazásának és letelepedésének lehetőségét az országba.

Az ultimátummal felérő levélben ugyan nem követelik, hogy May dobja félre az átmeneti időszakot, de gyakorlatilag szembe mennek annak értelmével. Ezt megfejelik azzal, hogy lehetővé kell tenni az Egyesült Királyságnak, hogy azonnal elkezdjen tárgyalni a válást követően életbe lépő kereskedelmi szerződésekről más országokkal. Ezt az ötletüket a miniszterelnök is támogatja.

A fotó forrása: Patrik Stollarz/AFP