Lázadás törhet ki a megszorítások miatt - figyelmeztet az IMF

Furcsa ellentétek alakultak ki az európai adósságválság kezelésében. Az IMF az ECB-től monetáris enyhítést vár, a kormányoktól pedig a megszorítások folytatását, ám az európai jegybank vezetői a lazítást, a várhatóan hivatalba lépő új európai kormányok pedig a szigorítást utasítják el.
NAPI, 2012. április 23. hétfő, 19:46
Fotó: Napi.hu

A politika veheti át főszerepet a következő hetekben az európai válságkezelés irányainak meghatározásában: a lehetséges kormányváltás Franciaországban, illetve a biztosra vehető előrehozott választások Hollandiában arra utalnak, hogy visszaszorulóban vannak a költségvetési szigort felvállaló politikai erők az öreg kontinensen, vagyis egyfajta lázadás van kibontakozóban a megszorítások ellen. Ezzel összefüggésben David Lipton, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatóhelyettese azt nyilatkozta az CNBC-nek, hogy szervezete nem nyújt újabb hitelt az európai országoknak, amíg nem biztos abban, hogy a kormányok elszántak a válsághoz vezető gazdaságpolitika feladásában.

A világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20 csoport pénzügyminiszterei a hét végén kormányaik nevében összesen 430 milliárd dollár friss forrást ígértek a Valutaalapnak - a végső jóváhagyást a szervezet döntéshozatalának reformjához kötötték. Ebből a pénzből azonban csak azok a régi vagy új kormányok remélhetnek támogatást, amelyek elkötelezik magukat a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést elősegítő változtatások mellett - mondta az igazgatóhelyettes.

Meg kell győzni az IMF-et

Lipton szerint erre az ad biztosítékot, hogy rigorózusan tartani fogják magukat az IMF politikájához, amelynek lényege, hogy csak akkor nyújtanak hitelt egy országnak, ha az elkötelezi magát a gazdasági helyzetét javító intézkedések mellett. Szerintük ugyanis az a kölcsön visszafizetésének biztosítéka. Nehéz ugyan megmondani, milyen változást hozhat egy országban a kormányváltás, ám az igazgatóhelyettes Hollandiában például lényegében folyamatosságot vár a gazdaságpolitikában a kormány bukása ellenére. Úgy látja, hogy a decemberben hivatalba lépett új spanyol vezetés - amely kemény megszorításokról döntött a 2012-es költségvetésben - jó példát mutat.

A kisebbségi konzervatív holland kormány azért veszíti el a hatalmat, mert külső parlamenti támogatója, az Európa-ellenes Geert Wilders pártja megtagadta a megszorítások megszavazását. Andrew Sullivan, a Piper Jaffray befektető cég elemzője szerint ez a példa a szigorúság elleni politikai hullámot indíthat el, mivel immáron számos eset alapján minden politikus láthatja, hogy a reformpolitika támogatása biztosan bukásához vezet - akár választáson, akár a parlamenti többség elvesztésével. Eddig, a korábbi ír, a portugál, a görög, az olasz, a spanyol, a szlovén és szlovák vezetés mondhatott búcsút a hatalomnak.

Ne szóljanak bele a mi dolgunkba

Mario Draghi, az Európai Központi Bank (ECB) elnöke és a pénzintézet más vezetői nem osztják az IMF és a washingtoni kormány véleményét, miszerint az európai jegybanknak többet kellene tennie a válság legyűrése érdekében - jelentette a Bloomberg. Az IMF már a hét végi G20-tanácskozás előtt azért lobbizott, hogy tovább mérsékeljék az európai alapkamatot és folytassák a monetáris enyhítést. Eszerint tehát szemben az előbbiekkel, az ECB-től puhítást várnak szigorítás helyett.

Az ECB meghúzott egy vonalat, amelyet láthatóan nem akar átlépni, ezzel igyekszik nyomást gyakorolni az európai kormányokra, hogy hozzák meg a szükséges reformintézkedéseket - állítja Megan Greene, a Roubini Global Economics tanácsadó cég európai ügyekre specializálódott közgazdásza. Ha a piaci nyomás nő, akkor a bank be fog avatkozni - teszi hozzá -, de egyelőre tartják magukat a kijelölt határ mögött.

Washington beszólt mindenkinek

Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter a hét végi G20-találkozón és IMF-közgyűlésen ismét az európai döntéshozókra hárította a felelősséget az adósságválság legyűréséért. Szerinte az ECB-nek és a kormányoknak együtt meg kell találniuk a kreatív, rugalmas intézkedéseket, amelyekkel határozottan támogathatják a reformokat végrehajtó országokat.

Német kollégája, Wolfgang Schäuble azonban - célozva arra, hogy az európai stabilitási alapok forrását összesen 800 milliárd euróra emelték - leszögezte: "teljes meggyőződéssel állíthatjuk a nemzetközi közösségnek, hogy az európaiak teljesítették kötelességüket" bajaik orvoslása érdekében. A japán jegybank elnöke Sirakava Maszaaki egyetértett azzal, hogy az ECB kamatának egy százalék alá csökkentése veszélyes, a hosszú távú kedvezményes hitel (LTRO) keretében kiáramlott óriási, ezermilliárd eurós összeg miatt erősítené az infláció meglódulásának lehetőségét.

Lipton közvetve szintén az európaiak mellé állt, amennyiben felhívta a figyelmet arra, hogy nem csupán az öreg kontinensnek van oka rendet tenni saját háza táján. Az amerikai politikusoknak hamarosan dönteniük kell a költségvetési hiány visszaszorítása szempontjából kulcsfontosságú jövedelemadó-kedvezmények meghosszabbításáról - azaz ezek legalább egy részének visszavonásáról -, Japánban pedig a forgalmi adó megduplázása van napirenden, aminek a szigetország óriási adósságai csökkentésében lehet haszonló szerepe.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2012.04.24 13:31

@Zodiakus: Jó kérdés, nagyon is az.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bmerienb, 2012.04.24 13:05

Erősítést kérek! Én, mint átlagos Állampolgár, aggódom,hogy Magyarországon az Ellenzék nemhogy nem állít,de még nemet is mond az új Államfő jelölésére. Hogy lesz ebből Demokratikus Kormányzás????????????? Eddig is elég halványan jelent meg!!!!!!!!! Mármint a Demokratikus Kormányzás!!!!!!!!!!!!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2012.04.24 10:32

Én is már 2014 utánra gondolok.Mert ez a hátralévő két év is megy a levesbe.De itt van a gondom ......,kit válasszak???Nincs baloldali párt a szó igazi értelmében.Az MSZP az csak egy másik ostoba rablócsapat.Nem több.Láthattad.Még néha lopni se tudtak rendesen.Akkor mit várjak tőlük?
Maradna a Gyula,a Thürmer Gyula.De ....de én azt látom a sok évi sikertelenség miatt mára már csak megélhetési párt lett.A mai fiatal inkább elmegy Jobbikosnak,mint hogy baloldali legyen.Azt hiszi hogy .....Nálam a Fidesz,Jobbik kilőve.
Akkor kit válasszak???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2012.04.24 10:21

@Blama: Magyarország!Már nehezen visellek el!Így helyesebb!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2012.04.24 09:43

Nálunk is egy Fidesz - jobbik koalíció az esélyesebb a nyerésre mintegy Mszp-Lmp koalíció... a francia elnökválasztás eredménye azt bizonyítja, hogy a szélsőjobb azaz a radikális megoldások erősödnek meg az ottani megszorítások miatt..nálunk is kormányt leváltó ámde a szocikat soha többet hangulat lesz vagyis marad a jobbik megerősödése... Ott pedig nem gazdasági és pénzügyi zsenik feszítik szét a parlamenti padokat... ráadásul utálják a Fideszt...

szóval ez az eredménye a német tipusú megszorításokon alapuló válságkezelésnek (egyszer már ki is probálták a nagy gazdasági világválság hasonló kezelését igencsak katasztrófális eredményekkel, bezzeg az Usa lazítós New-Dealje kivitte amerikát a válságból ..)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html