Lengyelországban hosszú évtizedeken át nem csupán bérkövetelések miatt tartottak sztrájkokat, hanem ez volt a tiltakozás egyik formája is. Lehet, hogy ez a szokás újraéled - derül ki a Business Insider Polska cikkéből. A varsói közlekedési vállalat autóbusz-vezetői fizetésemelést akarnak, amennyiben nem kapják meg, nem zárják ki, hogy sztrájkjukkal megbénítják a lengyel főváros tömegközlekedését.

A szakszervezet 500 zlotys (38 ezer forint) fizetésemelést követel, amit a szakértők egy része nem tart túlzónak. A cég vezetése azonban 100 zlotyt javasol. A jelenlegi legalacsonyabb fizetés a vállalatbál bruttó 3700 zloty (280 ezer forint), ám a szakszervezet azt követeli, hogy az újonnan felvett sofőrök minimum 4500 zlotyt kapjanak. A legmagasabb kereső buszvezetőknek szerintük havonta 5000 zloty járna.

A helyi szakszervezet azt tervezi, hogy sztrájkreferendumot tart január 15. és 17. között, amelyen ötezer dolgozó véleményét kérik ki arról, legyen-e sztrájk. Tagjaik közül négyezren buszvezetők. Ha a munkabeszüntetés mellett döntenek, az meg fogja bénítani a tömegközlekedést Varsóban. A cégvezetés nyitott a tárgyalásra.

A nyitókép forrása: Pixabay.com